Az édesburgonya napjainkban nagyon népszerű, sokan élnek abban a hitben, hogy egészségesebb a burgonyánál, alacsonyabb szénhidrát-tartalommal bír, és hogy alacsonyabb a glikémiás indexe.

AZ ÉDESBURGONYÁRÓL DIÓHÉJBAN

Az édesburgonya, másik nevén batáta (Ipomoea batatas) a burgonyavirágúak (Solanales) rendjébe, és a szulákfélék (Convolvulaceae) családjába tartozik. Valójában nem áll közeli rokonságban a burgonyával, csak gumójának hasonlósága miatt illeti a köznyelv ezzel a névvel.
Eredete és háziasítása közép- és Dél Amerikához köthető, 5000 éves múltra tekint vissza. Történelmi feljegyzések szerint először a spanyol gyarmatosítók vitték be a Fülöp-szigetekre manilai gályákon keresztül, más növényekkel együtt. Az 1600-as években került Japánba, kulcsszerepet játszott az éhínség megelőzésében, amikor a rizs termése gyenge volt. Európába az 1600-as évek elején került.
Manapság kb. 100 millió tonnát termelnek éves szinten, ennek közel 70%-át Kína. Fő termőterületei a trópusi, szubtrópusi régiókban helyezkednek el, de néhány éve már Magyarországon is kísérleteznek a termelésével, elsősorban a dél-alföldi területeken.

BELTARTALOM

Az édesburgonya gumója fajtától függően tartalmaz különböző karotinoidokat, melyek közül a narancssárga és sárga húsú fajtákat Japánban fejlesztették ki. Számos terméket, például chipset, gyümölcslevet, és szeszes italokat állítanak elő narancssárga és sárga fajták felhasználásával, a narancsszínű húsú fajtákban a fő pigment a β-karotin. A lila színű fajták antocianidokat tartalmaznak. Az antocianidok felelősek a halvány rózsaszíntől a liláig és a mélykékig terjedő színekért. Növényi szövetek széles választékában vannak jelen, elsősorban virágokban és gyümölcsökben, de tároló szervekben is, például tároló gyökerekben és gumókban. Az antocianidok, a növények kék, lila és piros színanyagai, antioxidáns hatásúak. Az élelmiszerekben mennyiségi korlátozás nélkül általánosan engedélyezettek E-163 jelöléssel. Fogyasztásuk teljesen veszélytelennek számít, a napi beviteli mennyiség (ADI )2,5 mg/ ttkg.
A keményítő nem más, mint egy poliszacharid, ami tulajdonképpen a növények szénhidrát raktára. Olyan, spirális alakú glükóz ( szőlőcukor ) polimer, mely, egyenes láncokat alkotó amilózból, és elágazó láncú amilopektinből áll.
Az édesburgonya egészségre gyakorolt pozitív hatásáról sok helyen lehet olvasni az interneten, de beltartalmi értékek tekintetében, valójában szinte alig különbözik a burgonyától. Az egyszerű szénhidrátokból valamivel többet tartalmaz, ez adja jellegzetes édes ízét. Ugyanakkor tartalmaz egy raffinóz nevű szénhidrát-fajtát, ami az ember számára emészthetetlen szénhidrát, ellenben a vastagbél baktériumai képesek lebontani, ez pedig gázképződéssel jár. Az étrendünket változatossá tehetjük vele, de ne gondoljuk, hogy egészségesebb, mint a klasszikus burgonya, még ha az interneten lehet is hasonló információkba belefutni.
Az édesburgonya keményítőtartalma jelentős, a klasszikus burgonyával megegyező mennyiségű. Zsírtartalma elhanyagolható, ahogy a fehérjetartalma is minimális.

Édesburgonya és burgonya fő tápanyagtartalma (forrás: USDA)

A glikémiás index tekintetében sincs érdemi különbség, mindkét esetben magas GI értékről lehet beszélni (ételkészítési technológiától függően 70-90). A pürésített változatok magasabb GI-vel bírnak, tekintettel a benne lévő tejcukorra, és az étel pépes mivoltára.

FELHASZNÁLÁS

Édes, a sütőtökre hasonlító ízvilága miatt kedvelt élelmiszer, beilleszthető bármilyen diétába, cukorbetegség esetén is bátran fogyasztható, természetesen, beleszámítva a diabetológus által előírt napi szénhidrát-bevitelbe.
2014-ben az Alimento.blog oldalon egy hosszabb írásban foglalkoztunk az édesburgonyával, a hozzá kapcsolódó tévhitekkel. Ha érdekel az írás, ITT elolvashatod.

Batáta krémleves

Sült batáta

Ha tetszett az írás oszd meg másokkal is. Véleményedet, hozzászólásodat a Facebook oldalunkon várjuk!

A honlapon található anyagok, információk egyike sem irányul betegség vagy betegségek diagnosztizálására, és nem helyettesítik az egészségügyi szakemberrel történő konzultációt.

FORRÁSOK

  • Sweet potato. Wikipédia szócikk. LINK
  • Tanaka, M., Ishiguro, K., Oki, T., & Okuno, S. (2017). Functional components in sweetpotato and their genetic improvement. Breeding science, 67(1), 52–61. LINK
  • E 163 – Antocián. Tudatos vásárló.  LINK
  • Dr. Csupor Dezső: Karotinoidokaz egészséges életért. Szegedi Tudományegyetem Farmakognóziai Intézet. LINK
  • Krumpli vagy édesburgonya? Asum Superlife. LINK
  • Search for the Glycemic Index. The University of Sydney. LINK
  • Sweet potato, raw, unprepared. USDA FoodData Central. FDC ID: 168482. LINK
  • Az édesburgonya. Alimento.blog. LINK