A kétheti összefoglalóból egy hónap lett és szerintem maradok is a továbbiakban ennél a ritmusnál. Nézzük, hogyan alakultak a dolgok a nagyvilágban és nálunk.

HELYZET A VILÁGBAN

Január végén épp lefelé kanyarodott az új esetek napi száma. Akkor még nem lehetett látni, hogy ez pillanatnyi megingás volt, vagy valami komolyabb változás kezdete. Most úgy tűnik, ez utóbbi, ugyanis a január 8-i 845 ezres új esettel beállított csúcs után igen dinamikus ütemben csökkenésnek indult az új megbetegedések száma. A 7 napos átlagokban elértünk a 362 ezres napi szintig, amire október 17-18-a óta nem volt példa.

Napi új esetek száma (Worldometer, 2021.02.19.)

A halálozási adatok nagyjából 3 hetes késéssel kezdték követni ezt a trendet, február 18-án a 7 napos átlagban is befértünk a napi 10 ezer alá, amire november 22 óta nem volt példa. Az össze megbetegedett személy száma jelenleg 111 millió, az elhunytaké néhány napon belül eléri a 2,5 milliót, a lezárt esetekben az összesített halálozási ráta 2,8%.

Napi halálesetek száma (Worldometer, 2021.02.19.)

Ha az egyes országok adatait megnézzük, a betegszámok csökkenése egészen egyértelműen  összefügg az oltások tömeges megkezdésével. Az oltások megkezdését követően egészen látványos dolgok történnek, az USA esetében 1,5 hónap alatt a hetedére (!) esett vissza a napi új esetek száma, a halálozáson egy jó harmadnyit sikerült lefaragni. Nagyon durva tempóban tolják is az oltást, eddig 59 millió adagot használtak fel, a lakosság 13%-a legalább egy oltáson túl van már (ami részleges védelmet ad már), ebből 5% a második kört is megkapta. Látszik, hogy már viszonylag alacsony átoltottság mellett is látható a hatás (nem mellesleg jót tett az ügynek, hogy Biden egy kicsit komolyabban veszi a problémát, mint elődje, és bevezetett néhány egyéb óvintézkedést is).

Nézhetjük Angliát is, ott majdnem 25% kapott egy adag oltást (a 2. körös oltást viszont nagyon kevesen kapták meg), így is a napi új fertőzések száma ötödére csökkent, a halálozási adatok pedig feleződtek. Izrael (ami tényleg olimpiai sportágat csinált az oltásból) hasonló eredményeket produkált – intenzív csökkenés mind az új betegek számában és a halálozásban is, ők a lakosság 47%-át elérték legalább egy oltással, a második adagot is nagyon sokan megkapták.

Ami érdekes, hogy ezek az országok mind a Pifzer-Moderna dimenzióban mozognak. Az orosz/kínai vakcinákkal dolgozó országok közül is próbáltam szétnézni, de korántsem ilyen markánsak a változások. A Sputnik V állatorvosi lova Argentína (don’t cry for me), ott tényleg határozottan megjelenik a csökkenés, bő egy hónap alatt feleződött az új esetek száma és csökkenésnek indult a halálozás is. A szemünk elé példaként tartott Szerbia esetében viszont már nem láttam ilyen tiszta trendeket, ahogy a kínai vakcinát bevető arab államok esetében sem – de egyébként ez eredhet abból is, hogy a járvány alapdinamikája más jellegű vagy az oltási stratégia eltérő és csak hosszabb távon jelenik meg ez a hatás (én meg elég naiv vagyok, tudom).

HELYZET ITTHON

Az aktív fertőzöttek száma december 18-19 óta csökkent egészen február 15-ig, amikor újra emelkedésnek indult. Az új fertőzöttek napi száma január 26-án 7 napos átlagot tekintve csaknem ezer főig csökkent, azóta ismét emelkedik. Ugyanez a trend jelentkezik a kórházi ápoltak számában és a lélegeztetett betegek esetében is.

A halálozási adatokban február elején volt egy minimum és azóta némi hullámzással, de felfelé tartunk ismét. A teljes halálozás pedig elérte a napokban a 14 ezret, ami a „minden élet számít” szlogen árnyékában azért elég súlyos dolog. Amúgy jelenleg a 12. helyen vagyunk az 1 millió lakosra eső halálozásban (1.755 halálesettel) és van esélyünk még előrébb jutni.

Napi halálesetek száma Magyarországon (Koronamonitor, 2021.02.19.)

Ami egészen szomorú, hogy az idősotthonokat nem sikerült megvédeni, a hivatalos közlés szerint 100 ezer gondozott személy csaknem negyede (!) fertőződött meg, ami azt jelenti, hogy a magyar lakosság legmagasabb átfertőzöttségű szegmensével van dolgunk (szerintem ilyen arányt esetleg a frontvonalba tolt egészségügyi dolgozóknál találnánk csak, vagy még ott sem). Erre a 100 ezer gondozottra 3.316 elhunyt jut, ez a bejelentés időpontjának (02.12.) halálozási adatait tekintve azt jelenti, hogy minden 4. elhunyt személy valamilyen szociális intézményből jött. Gyakorlatilag 19-szer magasabb a halálozási kockázat jön ki erre a csoportra, mint a lakosság teljességére – ha pedig a lakossági halálozásból kiveszem az idősotthoni részt és így vetem össze, akkor beszélhetünk nyugodtan nagyjából 25-szörös szorzóról. Erre a csoportra számolva a koronavírus halálozási rátája közelíti a 15%-ot. Ez egyszerűen katasztrofális és egyben botrányos.

(kiegészítés: kedves kollégák felhívták jogosan a figyelmemet arra, hogy ez a 100 ezer egyébként igazából 55 ezer körüli, mert érdemes levenni a halmazból a gyermekvédelmi szakellátást és az ehhez hasonló intézményeket, ahol a kor és egészségi állapot miatt minimális halálozás történt… szóval ezeket az amúgy is “szép” adatokat nyugodtan szorozza fel mindenki kettővel…)

Koronavírus-fertőzés a magyar szociális- és idősotthonokban (Átlátszó)

Néhány szót kell ejteni a hazai oltási programról, aktuálisan majdnem 400 ezer ember kapott legalább egy oltást és az átoltottságban valóban nem állunk vészesen rosszul az európai országok mezőnyében, de van egy bökkenő: nem látszik az oltások hatása a járványügyi adatokban. Ez alapján valami el van szúrva, hiszen ha nem is egy meredek zuhanórepülést, de azért legkevésbé a fertőzési adatok emelkedését várnánk ebben a helyzetben.

A friss (02.19) közlések szerint összesen 737 ezer ember oltására elég oltóanyag érkezett eddig az országba, a Pfizertől 335 ezer fő, a Sinopharmtól 275 ezer fő, az Astra Zenecától 84 ezer fő, a Szputnyiktól 23 ezer fő, a Modernától 20 ezer fő oltására elég vakcina. Ezek közül jelenleg négy oltóanyaggal oltanak már, a kínai vakcinával jövő héten kezdődhet meg az oltás, ami (hála a kínai tudósok kivételes precizitással összeállított, minden részletre kiterjedő tudományos dokumentációjának) pillanatok alatt megkapta az OGYÉI engedélyt.

Az úgynevezett “oltási terv” megvalósításáról pedig tényleg nem lehet korrekt módon nyilatkozni. Egyrészt nem ismert maga a terv, a szivárogtatott info-morzsák alapján csak sejteni lehet, mire készülnek. A legrosszabb, hogy az oltásban érintettek sem tudnak semmit, hiszen a kormányzati bejelentésben megjelölt intézkedésekről sokszor maguk az érintettek sem értesülnek – jó példa erre a háziorvosi oltópontok körüli káosz. De az oltási sorrend is teljesen képlékeny, pl. az időseket csont nélkül beelőzték a sportolók, majd a katonák, meg bevetődött egy áruházlánc dolgozói sora – én egészségügyi intézményben dolgozóként még mindig nem jutottam oltáshoz. A szociális területen is összevissza megy az oltogatás, egyszerűen követhetetlen. Az egészségügyben közben néhol a fertőzésen átesetteket is oltani kezdték biztos ami biztos alapon.

Az oltási káosz jelenségére jött aztán a „3 hullám” bejelentése, ami szerintem a nagyon költői túlzások körébe sorolható. A környező országok adatait elnézve ez valami hungarikum lesz. Értem én, hogy jön az angol variáns, ez megdobhatja a fertőzési adatokat, de alapvetően semmilyen enyhítés nem történt az elrendelt járványügyi intézkedésekben és megindult az oltási program – szóval nem nagyon kellene hullámozgatni itt. Komolyabb hullámozgatást a környéken egyedül a cseheknél lehet látni, de ott teljesen más a járvány dinamikája, igazság szerint ott volt 2 olyan hullám, ami a tavaszi-nyári időszakban a magyar tavaszi hullámhoz volt hasonló, az őszi, durvább változatból járnak a 3. emelkedésnél – szóval eddig 5-nél járnak.

Megvalósult oltások Magyarországon (Koronamonitor, 2021.02.19.)

KEDVENC ŐRÜLTJEINK

Az internet tényleg kimeríthetetlen bőséggel ontja magából az oltásellenes elmeroggyantak megnyilvánulásait. A spektrum végtelenül széles és követhetetlenül zagyva, tényleg egy szinten keverednek már a tárgyi tévedések, az alapvető biológiai ismeretek hiányából fakadó melléfogások és a legvadabb téveszmék. Gyakorlatilag az alternatív oldal csaknem egy az egyben ráállt a járványhelyzettel kapcsolatos témákra, ennek nagyjából egy mondatban összefoglalható a lényege: “bármilyen hivatalos intézkedés vagy döntés rossz, mert mi azt mondjuk”.

Ezekkel a dolgokkal érdemben vitába szállni ugyanis nem lehet. Érvelni egy olyan közegben, ami szemrebbenés nélkül vált komplett univerzumokat a hülyeségben – ha esetleg a tévedéseket javítja is az ember, akkor simán behoznak olyan légből kapott érveket, amire maximum annyit tud mondani az ember, hogy baromság.

Gődény csapata is ipari szintre fejlesztette a dezinformációt, úgy tűnik, hogy a rendőrségen tett látogatása nem tette őt óvatosabbá, sőt… lényegében azt is megengedhette magának, hogy egy ál-konzultációt indítson. Itt azért a kormányzat kicsit rákoppintott az orrára, de nem tartok tőle, hogy maradandó sérülést fog szenvedni. Miközben az első hullámban kegyetlenül lecsaptak a facebook kommentelőkre is, jelenleg láthatóan különösebb szankció nélkül tevékenykednek ipari mennyiségben álhíreket gyártó oldalak és csoportok is. Na jó, tegyük hozzá, hogy a kormányzati kommunikációs ködben nem nehéz a zavarosban halászni.

Hogy mennyire szemtelen az egész csapat, jól mutatja, hogy az Európai Tanács egyébként teljesen jól hozzáférhető ajánlását olyan módon sikerült torzítaniuk, hogy szinten semmiben sem egyezett az eredeti dokumentum tartalmával. Nyilván nem ez az első olyan eset, ami egy cseppet is racionálisan gondolkodó emberben elhintené a kétség magvait – füllentettek ezek már többször és nagyobbat is. Az anyaggal kapcsolatos korrekció a Szkeptikus Társaság oldalán olvasható.

Én tényleg naiv ember vagyok, mert meg tudok döbbenni azon, hogy mekkorákat torzítanak a saját népszerűségük érdekében. Ekkora kamuzásra szerintem már nem lehet magyarázat az, hogy rosszul fordítanak vagy nem értenek meg dolgokat, ehhez már komoly szándékosság szükséges.

Ha tetszett az írás, oszd meg másokkal is. Véleményedet, hozzászólásodat a Facebook oldalunkon várjuk! A honlapon található anyagok, információk egyike sem irányul betegség vagy betegségek diagnosztizálására, és nem helyettesítik az egészségügyi szakemberrel történő konzultációt.

FORRÁSOK

  • Worldometer Coronavirus. LINK
  • Koronamonitor Átló. LINK
  • More Than 193 Million Shots Given: Covid-19 Tracker. Bloomberg. LINK
  • Magyarországra érkezett vakcinák típusa és mennyisége. Koronavirus.gov.hu LINK
  • Covid-19 vaccines: ethical, legal and practical considerations. Conseil de Europe. LI