Most egy kis ellenreklám következik, avagy miért NE olvassunk el „A korrupció pestise – Veszélyt jelent-e az emberiség számára a védőoltás?” című alkotást. Eközben igyekszem levonni pár olyan tanulságot, amik esetleg segíthetik az olvasót abban, hogy miként vásároljon könyvet, ha bizonyos egészségügyi témák érdeklik és mire érdemes odafigyelni, ha nem akarunk pénzt kiadni áltudományos zagyvaságokra.

A CÍMADÁSRÓL

A bulvárhírekből tudható, hogy van egy rejtett kommunikációs üzenete a címadásnak, a kérdőjel gyakorlatilag felkiáltójel. A könyv valójában arról akarja meggyőzni olvasóit (vagy megerősíteni ebbéli hitüket), hogy a védőoltások veszélyt jelentenek az emberiségre. Ma már hatásvadász címek nélkül nehéz eladni bármit is, de azért egy ilyen címre csak felkapja az ember a fejét, akár kedvelője a témának, akár nem.

A KIADÓRÓL

A könyvet a Kárpátia Stúdió jelentette meg. A cég 2010-ben alakult, Szakács Árpád e-mail címe van megadva kapcsolatként. Szakács Árpád a Mediaworks világából került át a Mi Hazánk világába, a kiadó kínálata ennek megfelelően a mélymagyar kesergős (Trianon) és a régen minden jobb volt (történelmünk dicső napjai) iránytól a konteókig (Great Reset, szabadkőművesek, nyugat hanyatlása, stb.) terjed, megfejelve egy kis MiHazánk propaganda anyaggal (Szakács Árpád beszélget Dúró „könyvdaráló” Dórával). A könyv hátteréhez jó tudni, hogy jelenleg a Mi Hazánk politikai kínálatában nagyon is szervesen benne vannak az oltásellenes, tudományellenes szólamok és alapból nagyon sok összeesküvés-elmélettel dolgoznak. Nos, ebbe a sorozatba nagyon szépen beillik a könyv.

Hát éppen átalakulnak, de ettől még sokat meg lehet tudni róluk (LINK).

Én azért javasolnám a kedves olvasóknak, hogy mielőtt könyvet vásárolnak, ha nem is egy több hetes oknyomozást foganatosítsanak, de legalább pillantsanak rá a kiadó hátterére és kínálatára – nem garancia a minőségre, ha ott épp nem tobzódnak a konteós alkotások, de ha ezekből találunk sokat, akkor érdemes gyanút fogni. Minőségi tudományos könyveket ma elég kevés helyen jelentetnek meg, érdemes ezeket a forrásokat tallózni. Persze a teljes rendszer megkerülhető a magánkiadásokkal, de azért nem teljesen reménytelen leinformálni kiadás körülményeit és hátterét.

A SZERZŐKRŐL

A másik fontos fogódzó, ha kicsit utánaolvasunk a szerzők szakmai előéletének, megnézzük korábbi alkotásaikat. A két szerző közül Kent Heckenlively az egyszerűbb eset: „ügyvéd, természettudományok tanára és  New York Times bestseller-író”. Több könyvnek szerzője, ezek nagy részben valamilyen háttérhatalmat leleplező tartalommal íródtak, kifejezetten sok írása jelent meg járványszkeptikus és oltásellenes tartalommal. Jól kiegészíti Mikovits szellemiségét.

A fő szerző, a szakmai tartalom forrása Judy Mikovitcs. „Dr. Judy Mikovits, korunk egyik legjelentősebb kutatója” – írja az ajánló, de ez azért erős túlzás. Valóban kutató (volt), a kutatási területe valóban a virológia, de nem az oltások. A PubMed 18 kutatásban adja a nevét, ebből egyben első szerzős. 2012 óta nincs jegyzett publikációja, és ennek megvan a nyomós oka.

Judy Mikovitcs

A publikus adatok alapján bizonyos vírusok (XMRV) és a krónikus fáradtság szindróma (CFS) kutatása volt a fő területe (abba most ne is menjünk bele, hogy van-e ilyen…). A Whittemore Peterson Institute (WPI) CFS-kutató szervezetének kutatási igazgatójaként 2006 és 2011 között dolgozott. A WPI egy kis magáncég, saját meghatározásuk szerint non-profit kutatással és gyógyítással foglalkoznak “neuro-immun megbetegedések” területén. Erre a tevékenységre utal a könyv ajánlója úgy, hogy „a lappangó retrovírus okozta betegségek terén áttörő eredményeket ért el” – más források szerint folyamatosan, de nem túl figyelemre méltóan publikált a retrovírusok témájában. Az ajánló szerint „pályája töretlenül ívelt a Nobel díj irányába”, ami megint csak erősen túlzás, mert a témában megjelent cikkét a széles körű bírálatokat követően és a reprodukálhatóság hiányában a Science folyóirat 2011. december 22-én visszavonta.

Ezután még voltak különböző botrányai, ami miatt kivágták a WPI-ből is. Főhősünk pedig levonta a tanulságot, hogy mindezek mögött a Big Pharma és a háttérhatalmak ármánykodása áll és aztán gyorsan az oltásellenes összeesküvő sarlatánok között találta meg a maga helyét. Nos, ezért nincs 2012 óta jegyzett tudományos publikációja. 2020-ban már a Plandemic című, oltásellenes film egyik oszlopos szereplője volt, a jelenség kapcsán a Qubit is közölt egy cikket.

Az ajánló kitér még arra, hogy „több évtizedes munkájával megváltoztatta a HIV-AIDS kezelését, milliók életét mentve meg…” – ennek semmi nyomát nem találtam, bár Mikovits érinthette a területet a kutatásai során. Egyébként is erősen szerénytelen a megnyilvánulás, a HIV/AIDS kutatásban tízezres nagyságrendben dolgoztak kutatók az elmúlt évtizedekben. Nyilván vannak kiemelkedők-kiemelhetők, de jó eséllyel Mikovits nincs köztük. Ha pedig köztük is volt, ez nem ad hivatkozási alapot a jelenlegi hülyeségeihez – ha akkor igaza is volt, nem jelenti azt, hogy mindig igaza van.

Összességében egy erősen bizonytalan tudományos karrier bontakozik ki, aminek a vége egy csúnya bukás, majd az áltudományos területen való felbukkanás. De az előzmények sokak szemében legitimálják Mikovits állításait, hiszen valóban kutatott és publikált a virológia terén. Azt már nem kötik az olvasók orrára, hogy több, mint egy évtizede kiírta magát a tudományos közegből és a sarlatánok között tevékenykedik.

AZ AJÁNLÁSOKRÓL

Ahogy a szólás tartja, ha ilyen barátai vannak az embernek, nincs szüksége ellenségekre. Az ajánlók kivétel nélkül a kőkemény áltudományos univerzum mélységeiben mozognak, így újabb érveket kapunk arra, hogy ezt a könyvet miért NE vásároljuk meg.

Kezdjük rögtön az előszóval, amit „…Robert F. Kennedy Jr., a volt amerikai elnök, John F. Kennedy unokaöccse írta.” Gyönyörű szép tekintélyre való hivatkozás. Kennedy elnök kiváló ember, volt, tehát az unokaöccse is az. Vagy nagyon nem az. Szerintem az ifjabb Kennedy a család szégyene, az amerikai oltásellenesség legmélyebb bugyraiban dagonyázó, családi nevet a népszerűség hajhászására felhasználó szélhámos. Ha valamihez ő írja az előszót, akkor biztosak lehetünk abban, hogy nagyon áltudományos tartalmakat fogunk ott találni.

Kennedy a feketeöves oltásellenesség egyik vezéralakja

Az ajánlás még dicsekszik a 100 ezer eladott példánnyal is. Nos, 100 ezer eladott példány az USA könyvpiacán a futottak még kategóriába sorolható. Csak viszonyításként, 2020-ban a TOP 25-be még a félmillió eladott példánnyal sem lehetett bekerülni. Egyébként meg az eladási adat csak annyit jelent, van ennyi ember, akit be lehet palizni oltásellenes írásokkal, erről meg tudjuk, hogy az USA lakossága meglehetősen fogékony ezekre a tartalmakra.

Luc Montagnier is megjelenik az ajánlók között, mint írja: “Korunk egyik legnagyobb problémája, hogy a tudományos közösség egyre inkább elveszíti a közvélemény bizalmát a kormányzati és vállalati érdekekkel való korrupt összefonódása miatt”. Montagniernek eddig még igaza is lehetne, mert a tudományos világgal szembeni ellenérzések valóban részben a vállalati viszonyokkal kapcsolatos zűrök miatt születtek meg. De hozzá kell tenni, hogy ebből a tudományellenes csoportok univerzális érvet kovácsoltak, ami már messze túlmutat azon a határon, ami reális lenne. A virológia nem olcsó sportág, ha egy cég ebbe befektet, akkor nyilván nem szeretne csődbe menni, szeretne pl. az oltásokból annyi profitot összehozni, hogy minimum pénzénél maradjon. A Pfizerre most megy a mutogatás erősen, de ne felejtsük el, a SARS-CoV-2 vírus elleni oltásra szinte minden cég rástartolt, ebből alig fél tucat jutott el az élesben és széles körben alkalmazható vakcináig, a többiek vagy technológiai vagy anyagi okokból kiszálltak a versenyből a fejlesztés valamelyik szakaszában. Erről sokan és sokat írtak, nem szeretnék ismétlésekbe bocsátkozni.

A 2008-ban Nobel-díjas Montagnier megszólalásaiban az elmúlt másfél évtizedben csúszott bele a nobelitis mélységeibe. A bakteriális DNS-re emlékező víztől kezdve a homeopátiág keverte magát kínos helyzetekbe a megszólalásaival, meglehetősen sokat ártva a tudományosság hitelének. A Covid-19 járvánnyal kapcsolatban is voltak megkérdőjelezhető kijelentései (pl. a labor-eredettel kapcsolatban vagy hogy az oltások ellenálló variánsok megjelenéséhez vezetnek), de korántsem olyan elvadult őrültségeket, mint mondjuk Mikovitcs. Bár itt meg kell jegyezni, hogy Montagnier maga is részben áldozata a hülyeségnek, ugyanis elég sok ökörséget kötnek a nevéhez, amit egyébként tényleg nem mondott – de miután beszállt a témába, ebben nem látok semmi meglepőt. Elég hosszú ideig követtem a járvánnyal kapcsolatos fake news tobzódásokat, hogy lássam: ebben a közegben teljesen mindegy, hogy ki és mit mondott… az internet népe teljesen szabadon alakítja a valóságot a maga tévképzeteihez. Személy szerint vannak kétségeim azzal kapcsolatban, hogy a könyv ajánlójában szereplő mondatot valóban a könyvhöz adta Montagnier, vagy a szerzők egyszerűen kimásolták valahonnan.

Montganier hoax volt, hogy 2 éven belül mindenki meghal. Ez mai napig rendszeresen visszatérő elem bármely tetszőleges haláleset alatti kommentszekcióban..

A könyvhöz ajánlót írt még J.B. Handley, „a Generation Rescue civil szervezet társalapítója és a How to End the Autism Epidemic című könyv szerzője”. A nevezett úrról / szervezetről / könyvről annyit, hogy konklúziója szerint természetesen az oltások okozzák az autizmust. Mivel a könyv írásakor (2018) már kivonták a thiomersalt az oltásokból (nem, nem azért, mert autizmus okoztak, csak a modernebb technológia és a közvélemény megnyugtatása indokolta), ő már az alumínium tartalmú adjuvánsokat okolja az autizmusért – amik a nem létező „autizmus-járvány” kitörésekor még csak nem is voltak alkalmazásban. Szóval zavaros ügyben halászgat Handley, de ez remekül beillik Mikovits elgondolásába. És természetesen mivel a tudományos közeg ezeket a koncepciókat  cáfolja és visszautasítja, egyből lehet hivatkozni a területre jellemző Big Pharma konteókra.

Ott van még Mike Adams, aki szerint a “könyv leleplezi a tudományos csalást és a szemtelen intellektuális hazugságokat, amelyekkel a gyógyszeripari kartell feláldozza az emberi egészséget a vállalati profitért“. Adams önmaga szerint “egészségügyi vadőr” (health ranger) és a Science.news szerkesztője. A honlap címe ne tévesszen meg senkit, mert létezik egy ScienceNews oldal, de ez nem az, gyakorlatilag az áltudományos körre jellemző mimikri esetével állunk szemben – a science.news keresése most egy Censored Science oldalra visz, ami egy igazi keményvonalas áltudományos honlap, több szegmensben alkotnak az egészségügyi bulvártól a konteókig, oltásellenességtől a táplálkozásig elég széles körben. Az Amazon szerzői oldalán felbukkan még a NaturalNews.com, amit több forrás az áltudományos, megtévesztő információk állatorvosi lovaként említ és az elemzés szerint egy teljes hálózat tartozik hozzá, ami az áltudományos információk visszhang-kamrájaként (látszólag egymástól független portálok hozzák le ugyanazokat a tartalmakat) erősíti a terjedést.

Hopsz, körbeértünk. Adams Kennedy-vel is beszélget erről-arról, most épp a klímaváltozásról és az USA energetikai helyzetéről is szakértenek. Csodálatra méltóan sokoldalú emberek ezek.

A könyvhöz írt még ajánlót Dr. Stephanie Seneff, aki amúgy informatikus, de egyszer csak úgy gondolta, hogy máshoz (is) ért, elkezdett biológiai témájú cikkeket publikálgatni. Handley teóriájával szemben Seneff a glifozáthoz köti az autizmus elterjedését, megjósolta azt is, hogy 2025-re a gyerekek fele autista lesz. Sőt, ahogy olvasgattam, kiderült, hogy mindent IS a glifozát okoz, szóval megvan minden probléma ősoka. Seneff ajánlója szerint „az a nézet, hogy a tudomány pontosan és ellentmondásmentesen működik, egyszerűen téves” – viszont ilyet a tudomány soha az életben nem állított önmagáról, szóval ez egy méretes szalmabáb.

ÖSSZEGEZZÜNK

A könyv remek apropó volt, hogy alámerüljünk az oltásellenes világba. Nem meglepő, de mégis valahol megdöbbentő, hogy itt azért nagy számban kerülnek elő jobb sorsra érdemes tudomány területéről induló emberek, akik aztán valahol elkutyulódtak és olyan helyen kötöttek ki, amihez egyrészt nem értenek, másrészt keményen áltudományosnak mondhatók. Biztos vagyok benne, hogy ha beleolvasnék a könyvbe, ennél jóval hosszabb elemzést lehetne írni a tartalmával kapcsolatban.

Az már évek óta egy meghatározó élményem, hogy a könyvpiacon igazi, tudományos értékeket képviselő írásokkal ritkán lehet találkozni – ha születnek is ilyen alkotások, egyszerűen eltűnnek a polcokat elárasztó áltudományos szeméthalomban. Nyugodtan nézzünk végig bármely nagyobb könyvesboltban, mekkora teret kap az ezoterika és mindenféle megkérdőjelezhető tartalmú életmód szekció és mekkorát a tudományos részleg… Most már tényleg meg kellene írnom nekem is az Alimento könyvet 😉

Végszóként: ha egy mód van rá, ne támogassuk ezt a kört azzal, hogy megvesszük ezt a könyvet.

Ha tetszett az írás oszd meg másokkal is. Véleményedet, hozzászólásodat a Facebook oldalunkon várjuk! A honlapon található anyagok, információk egyike sem irányul betegség vagy betegségek diagnosztizálására, és nem helyettesítik az egészségügyi szakemberrel történő konzultációt.

Források

  • Kárpátia Stúdió Kft. Céginformáció. LINK
  • Judy Mikovits. Wikipedia szócikk. LINK
  • Bodnár Zsolt: Ki ez a virológus, aki azt terjeszti, hogy a koronavírust laborban állították elő, a maszkok pedig fokozzák a járványt? Qubit. 2020. május 10. LINK
  • The Whittemore Peterson Institute (WPI). LINK
  • Neil SJD, Campbell EM. Fake Science: XMRV, COVID-19, and the Toxic Legacy of Dr. Judy Mikovits. AIDS Res Hum Retroviruses. 2020 Jul;36(7):545-549. LINK
  • Luc Montagnier. Wikipedia szócikk. LINK
  • Adrienne Dunn: Fact check: Nobel Prize winner did not say COVID-19 vaccine recipients have ‘no chance of survival’. USA Today. 2021. május 27. LINK
  • Mike Adamas könyvei és életpályája. Amazon. LINK
  • Anatomy of a Disinformation Empire: Investigating NaturalNews. ISD Global. 2020. LINK
  • Stephanie Seneff. Wikipedia szócikk. LINK