COVID ÖSSZEFOGLALÓ 2020.10.10.

Bár sokan mondják, hogy egy táplálkozási-életmódi profilú blognak nem kellene a koronavírus járvánnyal foglalkozni, mert mindenki más IS ezzel foglalkozik, az elmúlt hónapok tapasztalatai azt mutatják, hogy mégiscsak a legolvasottabb tartalmak közé tartoztak ezek az írások. Emellé tegyük oda, hogy alapvetően a hivatalos tájékoztatás értéke gyakorlatilag nulla, sem az adatok bemutatása, sem a kapcsolódó értelmezések nem nevezhetők használhatónak.

Ennek megfelelően igyekszem egy olyan összefoglalót csinálni nagyjából 2 hetes periódussal, ami összefoglalja egy adott időszakban a járványhelyzettel kapcsolatos alapvető információkat a világban, itthon, illetve az összevissza szállongó híreket, tudományos eredményeket is összefésüli. A hab a tortán, hogy teszek hozzá egy olyan blokkot, amiben pár népszerű tévhitet is rendbe teszek bár félő, hogy a termelési oldalt nem fogom tudni befogni. A cikk végén pedig a forrásokhoz teszek érdekes/értelmes olvasnivalókat és megnézendő videókat.

HELYZET A VILÁGBAN

A nagyvilágban a regisztrált fertőzöttek száma elérte a 37 milliót. Az új megbetegedések 7 napos csúszóátlaga a járványban először áttörte a napi 300 ezres határt, voltak közel 350 ezres napi csúcspontok is, szóval nagyon nincs még vége a járványnak. Az aktív esetek száma az elmúlt időszakban emelkedett (7-ről 8 millióra), a súlyos lefolyású (serious, critical besorolás) esetek 0,8% körüli arányban vannak jelen. A napi halálozások 7 napos csúszóátlaga valamivel a napi 5 ezres szám felett ingadozik, augusztus közepén volt egy tetőzés, azóta enyhén csökkent, de most úgy tűnik, ismét felfelé mennek a számok. A lezárt eseteken belül a halálozások 3,7%-os arányt adnak, ez nagyon enyhén, de csökkenő trendet mutat.

Napi új esetek és halálozások a világban (Worldometer, 2020.10.09.)

HELYZET ITTHON

A hazai esetszámokat nézve a járvány továbbra is terjed, az új esetszámok az elmúlt 2 hétben 702 és 1.322 között ingadoztak, az elmúlt 2 hétre esik a 3 legmagasabb új esetszámú nap. Az aktív betegek száma lassuló ütemben bővül, de ennek oka leginkább az, hogy egyre több a gyógyult (bár a gyógyulás „mintázata” meglehetősen furcsa), ennek ellenére az eddig felderített betegek 70%-a aktív státuszban van.

Aktív esetek száma (Koronamonitor, 2020.10.09.)

Az aktív fertőzöttek növekedési faktora ugyan szeptember 4-e óta csökken (aktuálisan 1,02), de ez még mindig napi 900 feletti új esetet hoz napi szinten. A legnagyobb probléma egyébként nem is ez a szám, hanem a tesztelés körüli problémák. Összességében az látszik, hogy az ország a jelen rendszerben elérte a tesztelési kapacitás plafonját, ami valahol 11-12 ezer teszt/nap között van, efölé egyszerűen nem tudunk menni. Erre utal az is, hogy a tesztelésben a pozitív tesztek aránya még mindig emelkedik, a 7 napos csúszóátlag is felküzdötte magát 11%-ig, de akár 14% körüli kiugrásokat is láthattunk. Ez azt jelenti, hogy a hatékony felderítéshez szükséges tesztelési mennyiségtől egyre messzebb kerülünk és jó eséllyel egyre több a fel nem derített fertőzés. Nyilván a fel nem derített esetek döntően az enyhe lefolyásúak közé tartoznak, ugyanakkor a fertőzés továbbadását ez is lehetővé teszi, ezzel együtt pedig a magas kockázati csoportba sorolható emberekhez is eljut a vírus.

Pozitív tesztek aránya (Koronamonitor, 2020.10.09)

A kórházi ápoltak száma egy stabil és megbízható indikátornak mondható, ebben augusztus 25-től szeptember 30-ig masszív és lendületes emelkedés történt. Október 6-án volt egy kisebb hullámvölgy, amit egy újabb (ugrásszerű) emelkedés követett, gyakorlatilag október 9-én 993 fővel elértük a tavaszi csúcsot. Hasonló trend mutatkozik a lélegeztetett betegek esetében, ott sikerült is beállítani a 82 fős tavaszi csúcsértéket.
Az elhunytak számát tekintve már túl vagyunk a tavaszi időszak csúcsértékén (17 fő), 3 olyan nap is volt, amikor túlléptük és további 3 napon a tavaszi csúcsnapokkal egyenértékű halálozás mutatkozott.
Itt még egy problémát meg kell említeni: sokan jelezték, hogy a hazai adatok megbízhatósága kérdéses, mert pontszerűen visszaigazolható eseteknek nincs nyoma a statisztikákban. Ez így igaz is, a hazai adatok megbízhatósága nem mondható teljesnek, de sajnos nem tudjuk, mekkora a késés vagy a pontatlanság az adatokban.

A hazai ellátórendszerrel kapcsolatban sokszor elhangzik, hogy az felkészült a járványhelyzetre, ezzel szemben azért vannak aggasztó hírek. Azt már lehet tudni, hogy bár a jelenlegi járvány-szakaszban a fiatalabb generációkat érinti jobban a fertőzés, de fokozatosan eljut az idősebbekhez is és megjelent az idősotthonokban is újra a vírus.

HÍREK A NAGYVILÁGBÓL

Vesztünkbe rohanunk?

Október elején több járványügyi szakember jelezte, hogy a helyzet a jelenlegi formában egy kontrollálhatalan járvánnyá fog átalakulni. Több kritika érte a kormányzati intézkedéseket (pl. az iskolai hőmérést), erre a kormányzat rémhírkeltéssel vádolta a kutatókat. Eközben úgy tűnik, hogy a járvánnyal kapcsolatos kommunikációban egyre inkább visszaszorulnak a tudományos szereplők, gyakorlatilag egyre kevesebb szerepet kapnak a védekezés tervezésében, döntően a gazdasági-politikai szempontok dominálnak.

Utóhatások

A koronavírus esetében azt is figyelembe kell venni, hogy sokkal nagyobb arányban marad vissza olyan maradványtünet, szövődmény a fertőzésből gyógyulás után, mint más légúti megbetegedéseknél. Ezek közé tartozik a szívet érintő, oxigenizációt érintő hatás, ami tartósan képes a fizikai teljesítményt korlátozni, nagyobb terhelésre pedig akár halálhoz is vezethet.

Szuperterjesztők

A koronavírus kapcsán okoz némi zavart, hogy láthatóan másként terjed a fertőzés, mint mondjuk a klasszikus influenza esetén. Egyre több adat utal arra, hogy a szuperterjesztés jelensége áll a háttérben. A legtöbbször úgy képzeljük el egy fertőzés terjedését, hogy adott egy beteg, aki továbbadja egy vagy több másik embernek, akik szintén elkapják és adják tovább – történik ez nagyjából egyenletes sokszorozódással. A szuperterjesztés esetén nem ez történik, hanem a vírusgazdák jelentős része nem adja tovább a fertőzés, ugyanakkor néhány vírusgazda meg nagyon sok embernek adja tovább. Egy több mint 80 ezer fős minta elemzéséből az derült ki, hogy a fertőzött páciensek 71 százaléka egyetlen kontaktszemélyt sem fertőzött meg, és csupán a fertőzöttek 8 százaléka okozta az új fertőzések 60 százalékát.

Járványtagadó orvosok

Továbbra is erős média harc folyik a járványszkeptikus (önmagukat járványrealistának nevező) személyek. Továbbra is kérdéses, mit lehet kezdeni ezzel a jelenséggel, az objektív tájékoztatás kiszorul a központi kommunikációból, miközben az ellentábort igazából az sem rengette meg (sőt, valamilyen szinten saját híveik körében meg is erősítette a pozíciójukat), hogy a Facebook törölte a legnagyobb forgalmú járványszkeptikus oldalakat.

Oltás? Na, azt már nem…!

A koronavírussal kapcsolatos egyik legforróbb téma az oltás kérdése. A téren kisebb fajta kommunikációs káosz uralkodik (lesz – nem lesz – majd lesz – nem akkor lesz), ami valószínűleg szerepet játszik abban, hogy nagyon megerősödtek az anti-vaxxer tartalmak. Szokás szerint a teljes spektrum felvonul itt, a tudományosnak látszó érvektől a teljesen laikus ellenvetésekig. Jelenleg ott járunk, hogy a MASZK felmérés alapján magyar lakosság nagyjából fele nem oltatná be magát a vakcinával, ezzel világszinten az oltást leginkább elutasító országok közé tartozunk.

Idősotthonok

Az idősotthonok érintetlensége kulcsfontosságú lenne a járványhelyzet súlyosabb forgatókönyveinek elkerülése érdekében. Minden erősen hangoztatott óvintézkedés ellenére a koronavírus bejutott már több intézménybe, a napokban két intézmény három telephelyén találtak nagy számú fertőzött egyént, az egyik helyen eddig 65 személy tesztje lett pozitív, közülük 14 személy került kórházba, Barcson 26 lakó és 3 ápoló tesztje lett pozitív., közülük 4 fő van kórházba egyikük állapota kritikus. Összességében az idősotthonok sem lesznek képesek sokáig ellenállni a járványnak (nem is alkalmasak erre) és várható, hogy további intézményekben találnak gócokat.

HÜLYESÉGEK

Trump és az influenza

Az USA elnöke ezúttal is benne volt a sűrűjében a dolgoknak. Először is elkapta a vírust, majd minden egészségügyi szabályt megszegve jött-ment, remek példát mutatva ezzel honfitársainak és veszélyeztetve a környezetében élők egészségét. A végén meg tolt egy olyan üzenetet, hogy minden rendben van, nem vészes az ügy, az influenzához képest. Nos, akkor pillantsunk csak rá az USA aktuális járványügyi helyzetére.

A CDC adatai alapján az USA éves halálozási száma nagyjából 2,8 millió fő/év. A haláloki listán az 1. helyezett a szívbetegedések (kb. 650 ezer fő/év – 23%), az összes rosszindulatú daganat eredetű megbetegedés (kb. 600 ezer fő/év – 21%). Aktuálisan az USA covid elhunytak száma október 9-én 217.750 fő, ezzel a 3. helyen van a vezető halálokok között – jó eséllyel év végére eléri azt a szintet, hogy 2020-ban minden 10. halálozásért a koronavírust lesz a felelős. Ha a trendek alapvetően nem változnak, még úgy 50 ezer ember fog az USA területén áldozatul esni az idei évben.

Ezzel szemben az influenza és tüdőgyulladás kórcsoport évente kb. 50-55 ezer halálozásáért felelős, ami a halálozási rangsorban a 8. helyre elég (az éves halálozások kevesebb, mint 2%-át adja). Gyakorlatilag a koronavírus több halálozásért felelős, mint az USA elmúlt 5 évében az összes influenzajárvány együttesen.

A “hogyan ne viselkedjünk fertőző betegséggel” díj idei nyertese.

Ha tetszett az írás oszd meg másokkal is. Véleményedet, hozzászólásodat a Facebook oldalunkon várjuk! A honlapon található anyagok, információk egyike sem irányul betegség vagy betegségek diagnosztizálására, és nem helyettesítik az egészségügyi szakemberrel történő konzultációt.

———–

FORRÁSOK

Worldometer Coronavirus. LINK

Koronamonitor Átló. LINK

66 fertőzöttet találtak egy bátonyterenyei idősek otthonában. Népszava. 2020.10.09. LINK

A koronavírus után tömegessé válnak a szívbetegségek 2020.10.06. Molnár Csaba. Hang. LINK

A magyarok többsége nem akarja beoltatni magát Covid ellen. 2020.10.05. Kolozsi Ádám. Telex. LINK.

Miért érinthetetlenek a járványtagadó orvos-celebek? 2020.09.29. Hanula Zsolt. Telex. LINK

Müller Cecília, a kormány utolsó járványszakértője. 2020.10.05. Szurovecz Illés. 444. LINK

84 965 koronavírus-fertőzöttet vizsgáltak meg, és végre kiderült, hogy is működik a fertőzés. 2020.10.05. HVG. LINK

Az ITM munkacsoport-vezetője: Azért nem nő az esetszám, mert a tesztelési kapacitásunk elérte a felső határát. 2020.10.09. LINK

A kormány már nem kontrollálja a járványt. 2020.10.04 Telex. LINK

Magyar Covid-katasztrófát jelez előre a legfontosabb járványmodellező intézet. 2020.10.02. Molnár Csaba. Telex. LINK

Jakab Ferenc szerint gyorsvonatként rohanunk a vesztünkbe, a lázmérés pedig értelmetlen így. 2020.10.01. Szurovecz Illés. 444. LINK

Dying in a Leadership Vacuum. 2020.10.08. N Engl J Med 2020; 383:1479-1480. LINK

Deaths: Leading Causes for 2017. National VitalStatistics Reports Vol. 68, Number 6. June 24, 2019. CDC. LINK