COVID ÖSSZEFOGLALÓ 2021.04.30.

Nézzük, hogyan alakultak a dolgok a koronavírus járvány dolgaiban a nagyvilágban és nálunk áprilisban.

HELYZET A VILÁGBAN

Április végéig egy új hullám csúcspontjáig jutottunk el, gyakorlatilag az előző hullám januári csúcspontját is sikerült becsületesen lekörözni, majdnem 100 ezer esettel. Brazília mintha túllendült volna a csúcsponton, mostanában átlag napi 60-70 ezer esetet produkálnak. A járvány súlypontja átugrott Indiába, ahol valami egészen katasztrofális helyzet alakult ki, egy hónap alatt megötszöröződött az új esetek száma, átlépték a napi 350 ezres értéket és padlógázzal robog felfelé a görbe. A világ összes új esetének 43%-át adja most India. A probléma az, hogy az ottani társadalmi viszonyok nem igazán kedveznek a járvány megállításának, az egészségügyi ellátórendszer meg képtelen ezt kezelni. India egy viszonylag sűrűn lakott nagy népességű ország, alacsony átfertőzöttségnél is sok milliós betegszámot produkál és félő, hogy simán megduplázza a járvány eddigi halálos áldozatainak számát. Az ember agya kiég, amikor mondjuk a témában megjelenő írások alatt elkezdenek hemzsegni a kommentek, amik szerint ez az egész nem is igaz – bezzeg a billgéciusz világrend, az igen. És az indiai eredetű variáns már két európai országban is megjelent – nem mintha nem lenne elég bajunk az eddigiekkel.

Napi új esetek száma a világban (Worldometer, 2021.04.30.)


A halálozások esetében szintén látható az újabb hullám, itt még nem vagyunk rekord közelben. Igazából a brazil adatokban is várható még emelkedés, de 2-3 héten belül látni fogjuk India hatását ezen a görbén is, ami előre láthatóan nem lesz kellemes.

Napi halálozás a világban (Worldometer, 2021.04.30.)

HELYZET ITTHON

Március 26-27-e óta a napi új esetek száma csökken, jelenleg a csúcspont 1/6-a körüli értéknél járunk. Április első felében minden lényeges mutatószám csökkenésnek indult, és egyelőre ez a trend kitart. A halálozás április első két hetében tetőzött, lassú ütemben jön lefelé és korántsem olyan dinamikusan, mint az új fertőzöttek száma. Itt kérdés még a különböző nyitások hatása, láthatóan egy elég kockázatos versenyfutás zajlik: az erőltetett ütemű, olykor káoszba fulladó oltási rendszer igyekszik kivédeni a nyitások okozta fertőzési többletet. Kicsit olyan „19-re lapot húzunk” érzete van az embernek, de ez van. Én azért még egy jó ideig kerülni fogom a tömegrendezvényeket, ebben remek motivációt jelent, ha arra gondolok, hogy mennyi oltásellenes, egyéni szabadságjogokra hirtelen érzékennyé vált embertársam van odakint…

Halálozási adatok (Koronamonitor, 2021.04.30.)

A hazai halálozási adatokkal kapcsolatban tényleg elkeserítő, hogy beleivódott sokak agyába Müller Cecília igen szerencsétlenül hangzó mondata, miszerint mindenki covid halott, akinek a halála előtt bármikor volt pozitív koronavírus tesztje. Egyrészt ez irgalmatlanul szakmaiatlan megközelítés – ha így csinálják, akkor a magyar járványügy megégett a porig bombázásra. Másrészt tényleg jó lenne már olyan embert kiállítani a nyilvánosság elé, aki értelmese össze tudja foglalni a tudnivalókat, egy-egy ilyen szerencsétlen mondat irdatlan károkat tud okozni a közbizalomban, akik meg eleve ellenkeztek, azokat pedig megerősíti ebben, hiszen.

A legújabb handabanda egyébként pont erre fogni a hazai katasztrofális adatokat

BEST OF JELLEGGEL

Volt pár rémisztő őrültség az elmúlt időszakban, kezdjük egy klasszikus hoax elemzésével…

Az EURÓPA TANÁCS (Council of Europe, COE székhelye Strasbourg), ami a tagállamai közötti politikai, szociális, jogi és kulturális együttműködés megszilárdítására és az emberi értékek védelmére törekszik Európában. Bármely európai ország az Európa Tanács tagjává válhat, Magyarország 1990. november 6-a óta tagja és vannak nem EU tag országok is az ET tagságában. Ez idén január 27-én valóban elfogadott az oltásokkal kapcsolatban egy határozatot (itt olvasható), nagyon sok fontos gondolatot megfogalmaz egyébként, az antivaxxerek által kiemelt 2 mondaton túl. De ez önmagában nem sokat jelent. Egyrészt mert a Tanács döntéshozó jogkörrel felruházott szerve a Miniszteri Bizottság, amely a tagállamok külügyminisztereiből vagy azok Strasbourgba akkreditált állandó képviselőiből áll. Ahhoz, hogy ez a határozat bármire jó legyen, a Miniszteri tanácsnak el kell fogadnia, de tagállami hatállyal még akkor sem fog rendelkezni automatikusan. Az ET nevezett határozata egyfajta ajánlásnak tekinthető. Az ET nagyon nem keverendő össze az Európai Tanáccsal (European Council – EUCO, Brüsszel), ami az EU végrehajtó szerve, és a Bizottsággal és a Parlamenttel együtt ténylegesen tehet dolgokat kötelezővé, de ez sem ilyen egyszerű, mert az EU jogforrásai ennél árnyaltabbak.

A posztban hivatkozott bíróság az Emberi Jogok Európai Bírósága (European Court of Human Rights (ECHR – magyar rövidítése EJEB). Az EJEB épp áprilisban mondta ki egy cseh ügy kapcsán: az OLTÁSOK KÖTELEZŐVÉ TEHETŐK és ennek kapcsán a kötelezettséget nem teljesítők SZANKCIONÁLHATÓK is. Igaz, hogy ez közvetlenül egy gyermekek esetében kötelező oltás kapcsán történt, de az eset nem mellőzi a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos tanulságokat (a 47621/13. számú ügyet kell keresni, ha valaki kíváncsi a részletekre).

Kisebb vitákba keveredtem a képet megosztó személyekkel, ami igazán elkeserítő, hogy teljesen rezisztensek a tények korrekciójára. találtak valamit, ami alátámasztja a berzenkedésüket, innentől a tényeknek pofa be…

A híres-neves tábla…

Napvilágra került egy olyan tábla, amiben az oltás utáni megbetegedésekről és halálozásról próbáltak biztató adatokat közzé tenni. Jelenleg nem lehet tudni, ki követte el ez a táblát, az biztos már, hogy nem előképek nélküli a tábla. Viszont olyan jól sikerült, hogy a megjelenése után néhány órával számos szakember elmondta a véleményét és ezek a vélemények nem voltak épp hízelgőek. Gyakorlatilag a tábla bármilyen állítás tényszerű alátámasztására teljesen alkalmatlan. Ugyanis nincs mihez viszonyítani a megbetegedési és halálozási adatokat, nem veszi figyelembe az oltások alkalmazásának időtartamát és azt sem, hogy miben térnek el az egyes vakcinákkal oltott embercsoportok egymástól (életkor, alapbetegségek és egyéb, nem elhanyagolható szempontok). Arról a nem elhanyagolható apróságról ne feledkezzünk meg, hogy az “oltás után” nem azonos az “oltás miatt” kategóriával, tehát a vakcina utáni, azzal összefüggő halálozás csak az adott csoportra jellemző halálozási rátával összevetve lehetne informatív.

Ráadásul a kormányzati megmondóemberek próbáltak “beleállni” a dologba, hogy ez igenis jó tábla és igazolja azt a tételt, hogy minden vakcina jó, a keletiek meg aztán végképp… nem kellett volna.

Azóta megjelentek elemzések arról is, hogy bár az adatok visszatartása miatt igen nehéz még megbecsülni is a helyzetet, de valószínűleg pont nem az az oltások közötti “jósági” sorrend pont nem az, amit sugallni szeretnének.

Mint az őrült, ki letépte láncát,
Vágtat a tömeg az utcán át,
Zúgva, bőgve törve át a gátot,
Hogy teraszon pihegve lássa a világot…

És akkor beszéljünk a nyitásról, ami minden irányból felkorbácsolta az indulatokat. Egyrészt a szabadulni vágyó tömegek akaratának engedni népszerű ötletnek tűnk. Bár az iskolai nyitás sem borította meg a járványügyi adatokat, azért némi óvatosság nem ártott volna a teraszozásnál… számos kép és videó látható, amin tényleg egymás hegyén-hátán ülnek, állnak emberek. A helyszíni interjúk kapcsán azért kiderült, hogy azért nem csak a már beoltottak engedték magukat szabadon, hanem azok is, akiknek szándékukban sem áll bármilyen érdemi védekezésben részt venni.

Ahogy indul a nyitás, egyre több dolog derül ki a védettségi igazolványokról. nagyjából eljutunk oda, ami az első pillanattól fogva látszott, csak épp kommunikálni nem merte senki. Fontos részvételi, utazási jogok fognak kapcsolódni az oltottsághoz. E téren nem csak a hazai politika sumákol, hanem az EU is, nem egészen értem, miért nem lehetett ezt felnőtt embereknek felnőtt módon elmagyarázni az elején – aki értelmes, az belátja, hogy erre szükség van és ennek megfelelően tervez. Az antivaxxereknek meg mindegy. Nagyjából ugyanez a helyzet az oltások kötelezővé tételével, mivel a világon újabb és újabb gócpontok ütik fel a fejüket újabb és újabb variánsokkal, nehéz lesz elkerülni, hogy az államok valamilyen eszközzel kikényszerítsék a kellően magas átoltottságot – másként ezt nehéz lesz megállítani és ha még 1-2 évig elhúzódik, az olyan károkat fog okozni, amit nehéz lesz kiheverni.

És a hónap utolsó napjára maradt egy egészen tragikomikus esemény: országunk vezére a tervezett 4 millió oltási cél elérése érdekében elrendelte a kampányoltást. Ahogy Müller Cecília mondta volt, “tömeges oltást”. Három napra tervezett Sinopharm kampányoltás igazából nem volt túl népszerű, ezért pénteken reggel bedobták a Pfizert, aminek az eredménye az lett, hogy az időpontfoglalásra létrehozott felület és az oltópontok is “túlterheléses támadást” kapta: mindenki most akart oltani. Minden létező oltóponton hosszan kígyózó sorokban órákat álltak sorba az emberek – végül is összejött a tömeges oltás…

Nem nehéz belátni, hogy a Sinopharm megítélését alapvetően az elrontott, hiányos kommunikáció rontotta el, az azért valószínűsíthető, hogy alapvetően egy működő, hatásos vakcináról van szó, de a körülötte kialakuló, információhiányra és politikai hangulatkeltésre kialakuló “aura” annak is elvette a kedvét tőle, aki egyébként nyitott volt erre. És tetszik, nem tetszik, ez nem az “oltásellenes baloldal” műve, hanem a kormányzaté, én magam néhány napon belül egy telefonhívást és legalább 2 mailt kaptam, ami erre épült – hivatalos kormányzati forrásból. Pedig egyébként valószínűleg korrekt kommunikáció mellett a keleti vakcinák is lehetnének sikeresek – én pl. Sputnikot kaptam és semmi bajom nincs (néha kötözködhetnékem van nálamnál kisebb államokkal és szeretem elzárni a gázcsapot, de tényleg ennyi…).

Végül, de nem utolsó sorban gratulálunk a legendás négyesnek a 2021-es Laposföld-díj elnyeréséért. Megdolgoztak érte és megérdemelték!

Ha tetszett az írás, oszd meg másokkal is. Véleményedet, hozzászólásodat a Facebook oldalunkon várjuk! A honlapon található anyagok, információk egyike sem irányul betegség vagy betegségek diagnosztizálására, és nem helyettesítik az egészségügyi szakemberrel történő konzultációt.

FORRÁSOK

  • Worldometer Coronavirus. LINK
  • Koronamonitor Átló. LINK
  • Our World in Data. Coronavirus Pandemic (COVID-19) LINK
  • Court’s first judgment on compulsory childhood vaccination: no violation of the Convention. LINK
  • Covid-19 vaccines: ethical, legal and practical considerations. LINK
  • Döntött az Emberi Jogok Európai Bírósága: kötelezővé lehet tenni az oltásokat. SzabadEurópa. 2021.április 8. LINK
  • Épp a kormány vakcinatáblázatából derül ki, hogy a kínai oltás kevésbé hatékony, mint a többi. Telex. 2021. április 27. LINK
  • Használhatatlan a kormány vakcinás táblázata. Index. 2021. április 27. LINK
  • Megvan a főváros oltáshatékonysági vizsgálatának eredménye. Telex. 2021. április 28. LINK
  • Pár hét alatt lett pokoli a járványhelyzet Indiában. Telex. 2021. április 26. LINK