A DEUTÉRIUM-CSÖKKENTETT VÍZ

Az ezredforduló után jelent meg az alternatív termékek piacán a csökkentett deutérium-tartalmú víz, mint a rákos megbetegedések egyik potenciális csodaszere, a szervezet deutérium tartalmának csökkentése pedig az egészség egyik lehetséges kulcsa.

MI AZ A DEUTÉRIUM?

Hidrogénnek (H) három izotópja van. A “mezei” hidrogén magjában egy proton ücsörög magányosan, ő a prócium. A deutérium (D) esetében a proton mellé egy neutront is kap az atommagba. A hidrogénnek van még változata, a trícium (T), amiben 2 neutron társul a proton mellé.

A hidrogén három izotópja (Wikipédia alapján)

DEUTÉRIUM ÉS A VÍZ

A deutérium kémiailag ugyanúgy viselkedik, mint a közönséges hidrogén (H), de mivel tömege kétszerese, a deutériumot tartalmazó vízmolekula (D2O a nehézvíz, a HDO a félnehézvíz) fizikai tulajdonságaiban kissé eltér a megszokott H2O viselkedésétől (más pl. az olvadás és forráspontja). Deutériumot tartalmazó vízatom rendkívül kis mennyiségben (150 ppm) előfordul a természetben is. A deutériumot tartalmazó víz biológiai hatásaiban is eltér, a növényeknél képes leállítani a sejtosztódást, ennek következtében megáll a csírázás, a növekedés. Emlősállatoknál a testvíz 25%-os cseréje már sejtosztódási problémákat és sterilitást okoz, 50% szubsztitúció pedig citotoxikus szindróma (csontvelő elégtelenség és gyomor-bélrendszeri bélés elégtelensége) okozta halált. A nehézvíz első sorban a gyorsan osztódó szövetekre nézve káros – ilyen szemszögből pl. akár a rákos sejtek nagy ellensége is lehetne.

Nehézvízzel dúsított öntözővíz hatása a növény fejlődésére, minél nagyobb a nehézvíz aránya, annál lassabb a fejlődés (forrás: facebook.com/preventa.hu, eredetileg: Katz, J. J. and Crespi, H. L. Isotope Effects in Biological Systems)

A deutérium, illetve a deutériumot tartalmazó vízmolekulák koncentrációja csökkenthető is, ez az un. deutérium szegényített víz (deuterium depleted water – DDW). A feltételezések szerint a DDW képes a rákos sejtek létrejöttében, osztódásában felelős folyamatokat befolyásolni, így a daganatképződést akadályozni.

A deutérium-csökkentett vízzel kapcsolatban nagy számú kutatás nem érhető el, a PubMeden a DDW keresésre 2020-ig 176 találat érhető el, amit ha úgy nézünk, hogy nagyjából 30 év termése, meglehetősen szegényesnek mondható.

Ezekben a vizsgálatokban többségében in vitro jellegű daganatellenes hatást sikerült igazolni, ami azt jelenti, hogy meghatározott daganatsejt-kultúrákban deutérium-szegény környezetet biztosítva a kontroll mintához képest csökkent a sejtosztódás mértéke, esetleg megállt a daganatképződés. A legtöbb DDW kutatás ezen a szinten született. A következő szint az állatkísérletek szintje. Több tanulmányban nagyjából az egér/patkány méretéig sikerült különböző gyógyhatásokat kimutatni, ez lehet daganatellenes hatás vagy épp az oxidatív stressz csökkentése. Ilyen kutatásokból akad több is, de azért bőségesnek már nem nevezném a kínálatot. Hazai kutatók is kísérleteznek a deutérium-bevitel csökkentésével daganatos megbetegedések kezelésében – 1999-ben a készítményt daganatellenes állatgyógyszerként majd szabadon forgalmazható gyógyhatású készítményként vették nyilvántartásba (084/1/2011 MgSzH ÁTI) – hatóanyag megjelölése: tisztított víz. Hogy aztán az alkalmazásról milyen tapasztalatok vannak, arról nem nagyon találni hivatalos forrásokat, a gyártó facebook csoportján nyilván nagy a lelkesedés..

A HUMÁN ALKALMAZÁS PROBLÉMÁI

A harmadik szint lenne a humán alkalmazás, ami azt jelenti, hogy végig kellene vinni a gyógyszerré nyilvánítás folyamatát. Lehet tippelni, hány ilyen publikált kutatás van. Egy sem.

A deutériumban szegényített víz terápiás hatása arra épül, hogy a szervezet teljes vízterében tartósan fenntartjuk a csökkentett deutérium-koncentrációt. Ez egy egér esetében nem nagy probléma, összesen 50-60 grammnyi vizet kell deutérium-szegényen tartani, az embernél viszont komoly kihívás, itt 40-60 literes mennyiségről beszélünk. Gyakorlatilag vízbevitel lehető legnagyobb részét deutérium-mentes vízre kell lecserélni. És amikor ez megvolt, akkor ezt hosszabb ideig (hónapokig, akár évekig) fenn kellene tartani. Az egér esetében azért sincs nehéz dolgunk, mert jól elvan alacsony víztartalmú magvakkal, az emberi étrend azonban nem ilyen, számos élelmiszerünk (zöldségek, húsok, stb.) magas víztartalmú, ráadásul az ételeink is sok hozzáadott vizet tartalmaznak (levesek). Ez a kivitelezést meglehetősen megnehezíti, az egész egy rendkívül bonyolult, másrészt borzalmasan drága procedúra. Egyébként pont erre létrejött olyan étrendi ajánlás rendszer, ami az élelmiszereket azok deutérium-tartalma alapján válogatja meg, ezen a téren is láttam néhány erősen meredek állítást..

A DDW termékeknek több fokozata van. A sztenderd víz 150 ppm koncentrációban tartalmaz deutérium tartalmú vizet (D2O, HDO), a 125 ppm-es Preventa víz literje 773 Ft, a 45 ppm-es víz literje 3.066 Ft, a 25 ppm-es víz már 4.000 Ft/l árban mozog (aktuális árakon). A legolcsóbb termékkel, napi 3 liter, iváshoz, főzéshez használt deutériummentes vízfogyasztással számolva egy 6 hónapos kúra kb. 400 ezer forintba kerül, a komolyabb (állatkísérletekben hatásosnak bizonyult 25 -45 ppm-es koncentrációjú) termékkel számolva ez kb. 2,2 millió forint. Cserében igazából nincs érdemi onkoterápiás hatást igazoló humán kutatás.

A DDW humán terápiás alkalmazása még nagyon sok vizsgálatot igényelne, e téren még komoly bizonyítás hiányzik – gyakorlatilag itt a munka érdemben el sem kezdődött. Az OGYI 2008. májusi szakhatósági álláspontja alapján a DDW termékekkel kapcsolatos eredményeket nem találta meggyőzőnek, és a kedvező állatgyógyászati eredmények sem adnak okot ara, hogy humán gyógyszerként is törzskönyvezésre kerüljenek. Bennem személy szerint felmerült az a kérdés is, hogy ha állatgyógyászati célra a 25 ppm-es változat bizonyult hatékonynak, akkor miért nem ebben a koncentrációban készülnek a humán alkalmazásra szolgáló termékek? Fontos lenne ez már csak azért is, mert a vízbevitelünk egy részét (ételek víztartalma) nem tudjuk DDW vízzel kiváltani, a hatékony koncentráció-csökkentéshez elengedhetetlen, hogy minél kisebb deutérium-mennyiséget vigyünk be a szervezetbe.

A történethez még hozzá tartozik, hogy a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) 2009-ben egy 5 milliós csekkel jutalmazta a hazai DDW vizek előállítóját, mivel megalapozatlanul sugallták a termék reklámjában, hogy a rák gyógyításában hatékonyan alkalmazható termékről van szó. Később (2015) forgalmazókat is büntettek, mert a termékhez nem megalapozott gyógyhatást társítottak vagy épp a Magyar Rákellenes Liga ajánlásával próbálták eladni.

DDW HÁZILAG?

Hogy fokozzuk a hangulatot, a neten találkozhatunk házilag előállítható deutériummentes vízzel! Ehhez nem kell mást csinálni, mint házilag desztillálót eszkábálni. Maga desztilláció nem hülyeség, az ipari nehézvíz előállítás során is alkalmazzák, mivel a deutérium tartalmú víznek 1-2 C fokkal magasabb a forráspontja. A forrásban lévő vízből származó gőzben kevesebb a deutérium, mint a visszamaradó vízben pedig több. A gond az, hogy a desztillációt többször kell ismételni (körönként kb. 2-5%-os deutérium csökkenés várható, ami nem sok) s nem árt, ha valakinek több laborgyakorlata van, mint a házi pálinkafőző alapfokú kezelői tanfolyama, ráadásul ahhoz, hogy mondjuk egy család teljes szükségletét fedezzük, tényleg ipari kapacitást kellene kiépíteni. Azért nem véletlenül jelent komoly technológiai kihívást a nukleáris technológiához szükséges nehézvíz előállítása.

Egyébként a DDW vízhez kapcsolódóan találtam nemzetközi szinten furcsaságokat, vannak facebook csoportok, amikben a DDW terápiát népszerűsítik, sajnos sok más kurzslással vegyítve.

ÖSSZEGEZZÜNK

A csökkentett deutérium-tartalmú vizek onkoterápiás alkalmazása még kiegészítő terápiaként sem alátámasztott. Az in vitro és kistermetű állatoknál az alacsony deutérium-koncentrációjú víz alkalmazása mutatott hatást, valamiért azonban az emberi terápiás alkalmazás felé nem sikerült továbblépni. Az akár kiegészítő terápiás alkalmazásnak is vannak komoly logisztikai akadályai vannak, a szervezet általános deutérium-koncentrációjának jelentős és tartós csökkentése nehéz és kétséges eljárás.

Ha tetszett az írás oszd meg másokkal is. Véleményedet, hozzászólásodat a Facebook oldalunkon várjuk! A honlapon található anyagok, információk egyike sem irányul betegség vagy betegségek diagnosztizálására, és nem helyettesítik az egészségügyi szakemberrel történő konzultációt.

FORRÁSOK

 • Somlyai G, Jancsó G, Jákli G, Vass K, Barna B, Lakics V, Gaál T. Naturally occurring deuterium is essential for the normal growth rate of cells. FEBS Lett. 1993 Feb 8;317(1-2):1-4. PMID: 8428617. LINK
 • Syroeshkin AV, Antipova NV, Zlatska AV, Zlatskiy IA, Skylska MD, Grebennikova TV, Goncharuk VV. The effect of the deuterium depleted water on the biological activity of the eukaryotic cells. J Trace Elem Med Biol. 2018 Dec;50:629-633. PMID: 29773469. LINK
 • Halenova T, Zlatskiy I, Syroeshkin A, Maximova T, Pleteneva T. Deuterium-Depleted Water as Adjuvant Therapeutic Agent for Treatment of Diet-Induced Obesity in Rats. Molecules. 2019 Dec 19;25(1):23. PMID: 31861678. LINK
 • Heavy water. Wikipédia szócikk. LINK
 • Megtévesztő állítások a Preventa ivóvizekről (Vj-48/2008/40) GVH. LINK
 • Versenyhivatali eljárás indult a Bio-Herb Kft-vel szemben. GVH. LINK
 • Magyarországon nyilvántartásba vett, állatgyógyászatban használatos gyógyhatású készítmények, állatgyógyászati ápolószerek. NÉBIH. LINK
 • Megrendelés / Preventa ivóvizek. 2020. november 14. LINK
 • Deutérium mentes víz és a rák. LINK
 • A deutérium-csökkentett víz fogyasztása ígéretes rákterápia lehet. LINK
 • Víz – Varázsvizek. Alimento.blog. 2014.07.22. LINK