A SZELÍDGESZTENYE

A szelídgesztenye a téli szezon egyik kedvelt dióféléje. Használjuk édes és sós ételekhez egyaránt, de az utcán sétálva belefuthatunk a gesztenyeárusok által helyben sütött, papírtasakban gőzölgő verzióba is.

EREDETE

A szelídgesztenye, vagy édes gesztenye (Castanea sativa), a bükkfafélék családjába tartozik, eredetét tekintve Délkelet-Európa hegyvidéke volt a kiindulópont, innen terjedt el világszerte. Nevét, a görög Kasztanaia városnévből származtatják, a rómaiaknak köszönhetően ragadt a név a növényen. Tápláló mivolta miatt a római katonák előszeretettel fogyasztották.

MAGYAR VONATKOZÁSOK

Magyarországon szelídgesztenyések leginkább az Alpokalján vannak, itt legfőképpen a kőszegszerdahelyi fajta található, de Dél-Dunántúlon, megtalálhatóak az iharosberényi fajták is, Észak-Magyarországon pedig, a Nagymarosi fajtákból található jónéhány.

A Vas megyei Velem községben évente októberben tartanak gesztenye ünnepet, de a tőle 8 km-re lévő Kőszeg is híres az ott megtartott gesztenye fesztiválról. Mindenképpen érdemes ellátogatni a családdal mert itt olyan igazi különlegességekre is bukkanhatunk, mint a gesztenyeméz vagy a gesztenyelekvár.

Forrás: femina.hu gesztenyelekvár

BELTARTALMA

A szelídgesztenye pozitívumaként elmondható, hogy a többi maggal és dióval szemben alacsony az energia- és zsírtartalma, magas fehérjetartalommal bír, és szénhidráttartalmát tekintve a keményítő dominál.

Kiváló élelmi rost-forrás, a többi dióféle közül kiemelkedő a C-vitamin tartalma, de egyéb antioxidánsokat, (mint pl. az E-vitamin, karotinoidok, fenolos vegyületek) is tartalmaz. A B-vitaminok közül a tiamin (B1), riboflavin (B2), niacin (B3), és piridoxin (B6) tartalma érdemel említést. Folát tartalmát tekintve is különlegesnek számít, hiszen jellemzően a zöld leveles növények gazdagok folátban.

Egyszeresen telítetlen zsírsavakban is gazdag, mint az olajsav (18:1), palmitoleinsav (16:1). Az ásványi anyagok közül a vas, a kalcium, a magnézium, a mangán és a kálium tartalma jelentős, de a vaspótlást ne gesztenyével próbáljuk fedezni, hiszen az emberi szervezetben az
ún. hem-vas hasznosul leghatékonyabban, ami állati fehérjében, húsokban, belsőségekben, halakban található meg.

A szelídgesztenye belső héjában nagy mennyiségben található tannin mely egy cserzőanyag, ami antinutritív hatással bír ( gátolja egyes tápanyagok felszívódását ) a hőkezelés és a pörkölés viszont csökkenti az aktivitását, és a vele járó fanyar ízt. Pörkölés során a gesztenyében található antioxidánsok aktivitása nő, ezzel egyidőben javul az emészthetősége is.

Forrás: USDA

Felhasználása igen sokrétű, édes és sós formában is. Sütemények, levesek, de húsos ételeknek is finom kiegészítője. Mézet és lekvárt is készítenek belőle.

A szelídgesztenye méz: vörösesbarna színű, hónapokig folyékony állagú, a virágmézhez képest nehezen kristályosodó mézfajta. Erőteljes ízvilágát sokan kedvelik, de sajnos a viszonylag kevés gesztenyefa miatt egyre ritkábban kapható, ezért igazi kuriózumnak számít.

A gesztenye húsából készítenek lisztet is, ami kiváló alapanyagként szolgálhat különböző süteményekhez, jellegzetes ízt kölcsönözve neki. Beilleszthető gluténmentes diétába, de tökéletes választás akkor is, ha csak változatossá szeretnénk tenni vele az étrendünket.

Forrás: pixabay.com

Ha tetszett az írás, oszd meg másokkal is. Véleményedet, hozzászólásodat a Facebook oldalunkon várjuk! A honlapon található anyagok, információk egyike sem irányul betegség vagy betegségek diagnosztizálására, és nem helyettesítik az egészségügyi szakemberrel történő konzultációt.

FORRÁSOK

  • Szelídgesztenye. Wikipédia LINK
  • Szelídgesztenye, az ültetéstől a betakarításig! Megyeri Szabolcs kertészete LINK
  • Chestnuts nutrition facts and health benefits LINK
  • FoodData Central (usda.gov) LINK
  • Nuts, chestnuts, european, roasted Nutrition Facts & Calories LINK
  • Physico-chemical, rheological and antioxidant properties of sweet chestnut (Castanea sativa Mill.) as affected by pan and microwave roasting LINK
  • Gesztenye; Nosalty LINK
  • Méz; Wikipédia LINK