2021. május 17-én megjelent közleményében a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) közölte, hogy a forgalmazóra kirótt 117,8 millió forint bírság mellett, véglegesen megtiltotta a C-peptid termékek jogellenes reklámozását.

KIS TÖRTÉNELMI ÁTTEKINTÉS

Két éve több megkeresés érkezett a varázslatos hatású C-peptid spray alkalmazásáról, így utánajártam a dolgoknak. 2019 végén jelent meg az első cikkem a C-peptidről, amihez egy kiegészítést is írtam. A téma iránt elég nagy volt az érdeklődés, hiszen a két cikk a mai napig a legtöbbet olvasott tartalmak közé tartozik a blogon. 2019 végén, 2020 elején több hírportál is foglalkozott a témával, felhívva a figyelmet a termékkel kapcsolatos problémákra, bizonytalanságokra. A történet úgy alakult, hogy a termékkel kapcsolatos állítások miatt a Gazdasági Versenyhivatal felé is írtam jelzést. 2020 májusában jutott oda a GVH, hogy hivatalosan is eljárást indítsanak a Max-Immun Kft. ellen. További előzménye az ügynek, hogy Varga Gábor cégét azelőtt már több alkalommal is büntette a hatóság: 2008-ban 1 millió, 2011-ben 8, 2014-ben pedig 21 milliós csekket kapott – ez még nem a C-peptidhez, hanem más forgalmazott termékekhez kapcsolódott.

A 2020 májusában indított eljárás oka az volt, hogy a forgalomba hozott, ún. proinzulin C-peptidet tartalmazó kozmetikumok kereskedelmi kommunikációi azt sugallták, hogy a termékek alkalmasak számos betegség és rendellenesség – így különböző rákbetegségek, az autizmus, a cukorbetegség, valamint a COVID-19 – gyógyítására. Ez a számos betegség nagyságrendileg úgy 50, beleérve természetesen a koronavírust is, ami ellen a gyártó bevethetőnek tartotta a forgalmazó a készítményét (erről több helyen írt, illetve videókat osztott meg). Varga Gábor egyébként szó szerint lenyilatkozta, hogy a terméke mindent gyógyít – ahogy Bástya elvtárs mondta volt: “Szerénység! Ha én valamit szeretek magamban, az a szerénység”…

Ezt a kis listát a C-peptide UK oldalon találtam. Ugye, hogy mindenre IS jó?

A vizsgálat során a GVH halaszthatatlan beavatkozást tartott szükségesnek, ezért a fogyasztói károk megelőzése érdekében 2020. július 27. keltezéssel ideiglenesen eltiltotta a céget a termékek reklámozásától. Főhősünket azonban ez sem zavarta, tovább tolta minden létező felületen a maga kis műsorát, ebben az sem akadályozta, hogy a koronavírusssal kapcsolatos tévinformációk miatt az egyes oldalakat maga a Facebook is törölt, a termék hivatalos oldalait az OGYÉI is feketelistára tette, mint megtévesztő oldalt és elég erős figyelmeztetéseket fogalmazott meg. De gyakorlatilag mai napig folyamatosan kerülnek fel a tartalmak a C-peptid tapasztalatok, a C-peptid videók és hasonló oldalakra – van belőlük vagy egy tucat, a különböző csoportokat nem számolva.

A magyar versenyhatóság jelenlegi döntésében véglegesen megtiltotta a C-peptid / peptid termékek további jogellenes reklámozását, és a törvény alapján kiszabható maximális, 117,8 millió forintos versenyfelügyeleti bírságot rótta ki a vállalkozásra. A hatóság döntése figyelembe vette egyebek mellett, hogy az érintett fogyasztói kör sérülékeny, így különösen fogékony az egészségi állapot javulásának ígéretére. Ezt az összeget úgy érdemes értékelni, hogy a céginfó szerint a Max-Immun Kft. 2019. évi nettó (!) árbevétele 1,2 milliárd forint volt. 2019-ben már pont egy 800 milliós beruházást terveztek Abasáron olyan nagyszerű mondatok is elhangzottak a sajtótájékoztatón, mint “5 éven belül Abasár híresebb lesz, mint New York!”. Szóval ez a szűk 120 millió nem olyan nagy tétel.

A bírság összegét növelte az a körülmény is, hogy a cég a jogsértést az OGYÉI nyilvános figyelmeztetése, a termékcsalád honlapjainak gyógyszerészeti hatósági letiltása, illetve a GVH ideiglenes intézkedése ellenére is folytatta. A GVH eljáró versenytanácsa további súlyosító körülményként értékelte, hogy az elmúlt 10 évben a Max-Immun Kft.-vel szemben immár harmadik, azonos típusú jogsértését állapította meg. Szóval halmazati bűnesetről van szó.

DE MI AZ A C-PEPTID?

A C-peptid neve az angol „connencting” szóból van és a feladatára utal: ez a 31 aminosavból álló lánc az inzulin molekula A-láncát köti össze a proinzulin B-láncával. Az inzulin „gyártása” a szervezetben több lépésben történik: kezdetben vala a preproinzulin, aztán a preproinzulinból proinzulin lesz, amiből egy enzim lenyessenti a C-peptidet, így marad az aktív, tényleges biológiai hatást kifejteni képes inzulin. A C-peptidnek a szervezetben további dolga már nincs, megy szétszerelésre és újrahasznosításra.

VAN-E BIOLÓGIAI HATÁSA?

A C-peptid laborvizsgálata egyes esetekben differenciáldiagnosztikai jelentőséggel bír a szénhidrát-anyagcsere egyes zavarainál, illetve néhány daganat-típusnál. Terápiás jelentősége jelenleg nincs, vannak kísérletek a cukorbetegséghez társuló veseszövődmények kezelésével kapcsolatban, de az eddigi eredmények alapján nem ez lesz a jövő gyógyszere. Főként in vitro (sejttenyészeteken, illetve állatokon végzett) kutatások alapján vannak bizonyos járulékos hatásai a szervezet egyes folyamataira, de kérdéses, hogy ezeknek van-e gyakorlati jelentősége. Nem lehet elégszer ismételni, hogy önmagában az in vitro kísérleteknek nincs terápiás alkalmazást megalapozó hatása, ahhoz kell egy szigorú protkolloknak megfelelő klinikai kutatás, ahol kizárják a termék káros hatásait, majd egyre nagyobb mintákon vizsgálják a tényleges hatásosságot. És ezt nem minden betegségen egyszerre, hanem betegségenként külön-külön kell végezni. Nos, ilyen humán klinikai kísérletek a C-peptiddel jelenleg nem folynak, pont ez a nagy probléma Varga Gábor számára, aki többszörösen közvetett információk alapján próbálja a termékét gyógyításra javasolni. Ez sem tudományos, sem jogi szempontból nem elfogadható. De ha még lennének is ilyen kutatások, a szakhatóságok engedélye nélkül forgalmazni akkor sem lehetne…

A C-peptid még a súlyos koronavírus-fertőzésre is jó – állítja ezt a videó abban az időszakban, amikor a GVH reklámot tiltó rendelkezése hatályos volt. Mondanom sem kell, mennyire veszélyes, ha egy véres köpetürítéssel járó tüdőgyulladás esetén valaki a megfelelő orvosi ellátás helyett mindenféle szirszarral próbálkozik magán…

A SZABÁLYOK FONTOSSÁGÁRÓL

Tetszik vagy nem, de az életben vannak szabályok. A C-peptid árusítása során ezekből sikerül jó néhányat megszegni, igazából még nem is minden szabályszegést szankcionált a GVH.

Varga Gábor egészen konkrétan egészségügyi végzettségek nélkül (interneten elhelyezett önéletrajza szerint közgazdász, történész), egészségügyi tevékenységre feljogosító engedély, felelősségbiztosítás, szakmai kontroll nélkül tesz terápiás javaslatokat igen súlyos egészségügyi állapotokban érintett, kezelésre szoruló embereknek egy olyan termék használatára, aminek egyébként gyógyító készítményként semmilyen bejegyzése, engedélye nincs.

De nemhogy engedélye nincs, hanem valójában a C-peptidet KOZMETIKUMKÉNT hozták forgalomba (bőrápoló spray). Az OGYÉI közleménye szerint a Gytv. 1. § 1. pontjában foglalt gyógyszer-definíciója alapján gyógyszer minden olyan anyag vagy anyagok keveréke, amelyet emberi betegségek megelőzésére vagy kezelésére alkalmazható termékként jelenítenek meg – ha a C-peptidet így tekintjük, akkor nem engedélyezett, illegális gyógyszernek kell tekinteni, ennek meg akár büntetőjogi következményei is lehetnek.

A termékkel kapcsolatban nagyjából félszáz terápiás javallatot tesz, egyik mögött sincs klinikai vizsgálat, ami ezeket a javallatokat megalapozná úgy, ahogy azt egy ilyen terméknél elvárják. Arról nem is beszélve, hogy a világon nincs olyan gyógyszer, ami egyszerre ennyi mindenre lenne ilyen mértékben hatásos. Gondolom azt is sejti mindenki, hogy ha a C-peptid tényleg ilyen fantasztikus lenne, akkor a koronavírus-oltáshoz hasonlóan egymást taposnák le a gyógyszergyárak, hogy elsőként piacra dobhassák a mindent IS gyógyító cuccot. Mert a gonosz gyógyszergyárak bizony pénz akarnak keresni és sok pénzt azzal lehet keresni, ha mindenki más előtt piacra tudnak dobni egy mellékhatások nélküli, ámbár rendkívül hatásos terméket – mert mindenki azt fogja megvenni.

A termékkel kapcsolatban Varga intenzív médiakampányt folytatott (illetve a jelen idő is indokolt), annak ellenére, hogy ettől a hatóság eltiltotta. Van egy enyhe gyanúm, hogy a jelenlegi eltiltás is csak azt fogja eredményezni, hogy egy nehezebben megközelíthető felületre költözteti majd a tevékenységét – de majd meglátjuk.

Kozmetikummal nem igazán szokás orrba spriccelni… A C-peptid meg állítólag így gyógyít.

MERRE TOVÁBB?

A jelenlegi eljárásról tudni kell, hogy a GVH nem a terméket vagy annak hatóanyagát, hanem az azok vonatkozásban tett állításokat vizsgálta. A szankció ezen túl nem érinti a termék gyártását, forgalmazását sem, az egy másik hatóság (fogyasztóvédelem?) lenne – jelen pillanatban nincs arról információm, hogy bármely más hatóság folytatna eljárást a termékkel kapcsolatban.

Személy szerint vannak kételyeim azzal kapcsolatban, hogy a jelenleg kiszabott büntetés visszatartó erővel bírna, hiszen a nettó árbevétel 10%-át kell bedobni a kalapba ekkora bevételnél ez nem tétel. A korábbi büntetésekhez képest mindenképpen nőtt az összeg, de ez egy apró kellemetlenség csak. A fanatizált hívek népes táborát ez csak megerősíti abban, hogy Varga a gonosz gyógyszermaffia és a rosszindulatú, irigy ügynökök hada által üldözött zseni. A korábbi cikkeknél ez olyan szintig ment, hogy a hívők a különböző online felületeket konkrétan fenyegetésig fajuló üzenetekkel bombáznak (lesz ilyen most is).

A GVH közlemény megjelenése után már el is indult az alternatív csatornák kiépítése. A modern kor számos lehetősége közül az egyik, hogy a hülyeség terjedését szolgáló technikai eszközökből nem lehet kifogyni…

Hogy ez nem vicc, azt a legfrissebb tartalmak alatti komment szekciók is alátámasztják, elképesztő hévvel védik a terméket és annak gyártóját, valóságos mártírkultuszt generálva. Ennek pszichológiai okaiba most nem mennék bele, de később megér majd egy elemzést, hogy miként is alakulnak ki ezek a csoportok és hogyan biztosítják az áltudományos jelenségek továbbélését. Az biztos, hogy erre a jelenségre jelen körülmények között nincs ellenszerünk (se homeopátiás szer, se Grabovoj-szám).

Azért nem adjuk fel…

Ha tetszett az írás, oszd meg másokkal is. Véleményedet, hozzászólásodat a Facebook oldalunkon várjuk! A honlapon található anyagok, információk egyike sem irányul betegség vagy betegségek diagnosztizálására, és nem helyettesítik az egészségügyi szakemberrel történő konzultációt.

FORRÁSOK

 • C-peptid, az új őrület. Alimento.blog. 2019.11.30. LINK
 • Kiegészítések a C-peptid cikkhez. Alimento.blog 2019.12.07. LINK
 • A magyar versenyhatóság 117,8 millió forint bírság mellett, véglegesen megtiltotta a C-peptid termékek jogellenes reklámozását. GVH. 2021.05.17. LINK
 • Nem volt bizonyíték a gyógyhatásra. GVH. 2008.09.08. LINK
 • Versenyhivatali eljárás indult a MAX-IMMUN Kft-vel szemben. GVH. 2010.11.10. LINK
 • Kockázatos termékeket hirdető weboldalak listája. OGYÉI.2021.04.23. LINK
 • Balsors akit régen tép… Mi a baj Varga Gábor gyógygombáival? Ködpiszkáló. 2014.04.24. LINK
 • Étrend-kiegészítők reklámozása miatt bírságolt a GVH. GVH. 2014.04.24. LINK
 • Hatalmas átverésnek tűnik az autizmust gyógyító C-peptid. Index. 2019.12.06. LINK
 • C-peptid, a természetes gyógyítás aduásza. Beszélgetés Varga Gáborral, a gyógygomba és C-peptid készítmények kifejlesztőjével. Természetgyógyász magazin XXVI. évfolyam 4. szám. LINK
 • Világhírnevet hozhat Abasárnak az idegrendszerre ható termék gyártása. Kékesonline. 2019.10.17. LINK
 • Max-Immun Kft. Ceginformacio.hu. LINK
 • Max-Immun Kft. Cégkivonat. Céginfo.hu. LINK