Nemrég futottam bele a hírbe, hogy 2023 a köles nemzetközi éve. Erre pont nem számítottam, de ha már így alakult, akkor nincs is ennél jobb alkalom, hogy beszéljünk róla.

Valaki számolja meg, hány darab?!

KIS ÁTTEKINTÉS

A kölest világszerte széles körben termesztik hosszú évezredek óta, meglehetősen sok fajtája ismert. A köles a fűfélék családjába tartozik, ezen belül több alcsalád (perjefélék, kölesformák) és ezen belül még több növénynemzetség (genus) és közel félezer faj tartozik ebbe a csoportba. A régészeti leletek alapján az egyik legősibb termesztett növény, egymástól függetlenül Kelet-Ázsiában, Mezopotámiában és Közép-Amerikában is háziasították. A legkorábbi nyomai nagyjából 10 ezer évvel ezelőtt fellelhetők.

A köles jelenleg főleg Ázsia és Afrika félszáraz meleg vidékein jellemző növény, rövid tenyészideje és a száraz, magas hőmérsékletű körülmények tolerálása miatt kedvelik. Ott is termelhető, ahol a búzához hasonló gabonafélék esélytelenek. Nyilván ebből következik, hogy terméshozama nem túl magas, a legtöbb kölesféle nagyjából 3 tonna/hektár hozammal bír, szemben a búzafélék 7-8 tonna körüli hozamával. Még mielőtt valaki a búzalobbi ármánykodását látná e szent ősi növényünk kiszorítása okán… A legnagyobb kölestermelők India, Niger, Kína, Nigéria – így együtt a világ kölestermelésének 2/3-át adják. Magyarországon a köles régóta ismert növény, ma is termesztik, de a búzafélék erősen háttérbe szorították. Napjainkban inkább csak érdekességként, illetve bizonyos speciális táplálkozási igények (glutén-érzékenység) esetén kerül előtérbe.

Köles termőterülete (forrás)

TÁPANYAGTARTALOM

Mivel rengeteg kölesfajta van, a tápanyagtartalomban is jelentős szórás tapasztalható a szakirodalomban. A fehérjetartalma a gabonafélék között magasnak mondható, 10-12 g/100 g közötti, fehérjéje gluténmentes. Aminosavak tekintetében a glutaminsav és a leucin mondható kiemelkedőnek, ez utóbbi esszenciális. Az aminosav-összetételben azért fajtánként lehet eltérés.

Nyers köles aminosav-tartalma (100g) USDA adatok alapján

A köles zsírtartalma alacsony, 3-4 g/100 g, zsírsav-összetételében semmi extra nincs.

Jellemző tápanyagtartalma a szénhidrát, melyből 70-75 g/100 g mennyiséget tartalmaz, ennek kb. 10%-a emészthetetlen rostanyag. Glikémiás indexét a legtöbb forrás az 50-70 közötti tartományba sorolja.

A fentiekből következik, hogy a kölesmag víztartalma igen alacsony, 10% alatti, bár főzéskor értelem szerűen vizet köt meg, ezért a főzéshez kb. kétszeres mennyiségű vízre van szükség.

A vitaminok közül jelentősebb mennyiségben tartalmaz riboflavint (B2), niacint (B3), B6-vitamint, folsavat és pantoténsavat (B5). A nyomelemek közül a mangán, magnézium és a vas emelhető ki, de ezek mennyisége a növénytől és a termőtalajtól is erősen függ: a vastartalomra találni adatot 0,5 mg/100 g értéktől egészen 17 mg/100 g értékig. Mivel a köles a mai konyhában elég egzotikus vendégnek számít, így több helyen nyomban superfood címkét is kapott – egyből veszi a nép is.

A KÖLES CSODÁS HATÁSAI

Nyilván nem az Alimento lenne, ha nem néznénk utána, milyen fantasztikus hatásokat tulajdonítanak a kölesnek. Körbenéztem hát, mi mindent gyógyít az internet népe kölessel és hát természetesen mindent IS

Természetesen a köles immunerősítő hatású, mert tele van vitaminnal. Nos, pont annyira immunerősítő, mint bármi más, vagyis nagyjából semennyire. Meg ha az is lenne, akkor ma már annyi minden erősíti az immunrendszert, hogy csoda, hogy akad beteg ember a világon.

Székrekedés ellen is sok helyen ajánlják a kölest. Ebben van valami, a köles magas rosttartalma miatt a székrekedés megelőzésében hasznos lehet, rendszeres fogyasztása prevenciós hatású. Legalább egy valamit sikerült eltalálni.

Nem kevés oldalon láttam ismétlődni egy nagyjából azonos leírást, ami egy hatalmas listán próbálja bemutatni, mennyire fantasztikus kis növényről van szó. Íme egy csokor ebből:

rendszeres fogyasztásával megelőzhetünk sok betegséget, késleltethetjük az öregedési folyamatokat, erősíthetjük a látásunkat, megszüntethetjük a vashiány okozta tüneteket, de jótékony lehet például savtúltengésnél is. Ezen kívül gyulladáscsökkentő, szabályozza a vércukorszintet és a zsíranyagcserét, karbantartja az erek falát, az emésztőrendszert, megelőzi a fogszuvasodást, és segít a fogak zománcának megvédésében. Mivel a köles sok szilíciumot tartalmaz, fokozza a szervezet védekezőképességét. A köles az egyetlen gabonaféle, amely teljes értékű fehérjék mellett hét fontos aminosavat tartalmaz és lúgos kémhatású, ezért különösen alkalmas betegeknek, illetve növésben levő fiataloknak. Kovasavtartalmának köszönhetően a bőrt rugalmassá, a hajat fényessé, a fogakat, körmöket erőssé teszi. Jól alkalmazható vese- és hólyaggyulladásra, a lép gyógyszereként is ismerik.

Ugye mondtam, hogy mindent is gyógyít? Épp csak a kvantumot nem sikerült belekavarni… Ezek a leírások már lényegében a mindenféle kósza információmorzsa felporszívózása és összekalapálása, miközben kiderül, hogy a szerzőnek fogalma sincs a teljes értékű fehérje fogalmáról… meg egy csomó minden másról se, de annyira erős a csábítás, hogy valami fantasztikusat írjunk erről a fűféléről.

különösen gazdag a B-vitaminok csoportjában, mint B1, B2, B6, B17, pantoténsavban és nikotinsavamidban.

Szívet melengető érzés, amikor az ember megint összetalálkozik a kedvenc nem létező B17 vitaminjával… de naná, a köles ezt is tudja. Valaki bedobta ezt az infót egyszer, azóta a köles a rákmegelőző és gyógyító étrendek fontos részét képezi – természetesen minden kritika nélkül újra és újra bemásolva ezt a fantasztikumot a kölesről szóló cikkekbe.

A kovasav, mint vízkötésű szilíciumdioxid különleges őszi szubsztanciát jelent minden élő szervezet számára. Orosz tudósok fedezték fel, hogy kovasav nélkül egyetlen élő anyag, egyetlen szervezet sem tudna létezni.

A kovasav az általános neve azoknak a vegyületeknek, amelyek szilíciumhoz kötött oxidokat és hidroxilcsoportokat tartalmaznak. A vízkötésű szilícium-dioxid valószínűleg a kovasav természetes képződésére utal, amikor a kvarc vizet köt meg és kovasavvá alakul – csak megint olyan valaki fogalmazta a szöveget, aki büszke arra, hogy ma sem használta a tudását a kovalens kötésről.

Valójában a kovasav csak néhány élőlény (pl. kovamoszatok) életében játszik meghatározó szerepet, az emberek nagyon jól megvannak nélküle. Több forrás szerint a kölesben tényleg nagyobb mennyiségű (5-900 mg/100g) kovasav van, de ennek biológiai hasznosulásáról nem találtam megbízható információt. A kovasavval kapcsolatban általánosságban a „rugalmas bőr, szép haj” toposz mindenhol előbukkan, de itt is akad, aki túltolja a biciklit és már a tartáshibákat és a csonttöréseket is kovasavval gyógyítaná.

olyan esszenciális aminosavat is tartalmaz, amely növeli a szerotonin-szintet, vagyis boldogsághormonként is alkalmazható, csokoládé helyett

A szerotonin előanyaga a triptofán, ami esszenciális aminosav, de nem csak a kölesben fordul elő, hanem rengeteg minden másban (tejtermékek, tojás, húsfélék, belsőségek, stb.) is. Ráadásul a kölesben nincs is belőle túl sok. És az, hogy van triptofán az élelmiszerben, még nem jelenti azt, hogy abból szerotonin is keletkezik, mert ez ennél bonyolultabb szabályozási folyamat és a triptofánból más is lesz.

Awaokoshi, cukrozott kölesfelfújt Japánból

ÖSSZEGEZVE

A köles egy fontos gabonanövény, de a mi éghajlatunkon a búzafélék kiszorították a termelésből. Tápanyagtartalma értékes élelmiszerré teszi, jellegzetes íze miatt változatosan felhasználható. Ugyanakkor gyógyító hatást senki se reméljen tőle, semmivel nem különlegesebb e téren, mint bármely más gabonanövény. A gluténmentes konyhában hasznos elem lehet.

Kölesmező (Kyle Spradley | © 2014 – Curators of the University of Missouri)

Ha tetszett az írás oszd meg másokkal is. Véleményedet, hozzászólásodat a Facebook oldalunkon várjuk! A honlapon található anyagok, információk egyike sem irányul betegség vagy betegségek diagnosztizálására, és nem helyettesítik az egészségügyi szakemberrel történő konzultációt.

Források

  • Millet. Wikipedia. LINK
  • Proso Millet. Wikipedia. LINK
  • Millet flour. USDA FoodData Central Search Results. LINK
  • Millet, raw. USDA FoodData Central Search Results. LINK