Találtam egy cikket, ami szerint az árpagyöngy a kollagén leggazdagabb forrása, ergo az árpagyöngyből készült kása bír a kollagén minden vélt és valós pozitív hatásával, így megfiatalítja a bőrt, táplálja a hajhagymákat és a körmöt is egészségessé teszi, és ehhez hasonlók.

Kérem tisztelettel, ez egy rövid poszt lesz, ugyanis a lényeg röviden összefoglalható:

A kollagén állati fehérje, az árpagyöngy sem önmagában, sem kásaként nem tartalmaz kollagént.

Köszönöm a figyelmet!

Kollagénrost

…na jó, egy kicsit részletezzük a dolgokat!

Pár dolog a kollagénről

A kollagén az állatvilág egyik legelterjedtebb fehérjéje, feladata a különböző kötőszövetek rugalmasságának biztosítása. Finom, hosszú rostozatot alkot, a szervezet különböző membránjainak alapvető szerkezetét adja, nagy mennyiségben fordul elő a porcban, csontban, a bőr kötőszöveteiben, de még a véralvadásban is fontos szerepe van.

A kollagén szintézise C-vitamint igényel, a skorbut több tünete is a kollagénszintézis zavara miatt jelenik meg. A kollagénben a glicin (30%), prolin (15%) aminosavak fordulnak elő nagy arányban, de természetesen minden más aminosav előfordul kisebb-nagyobb arányban. Ráadásul a glicin és a prolin még csak nem is esszenciális aminosav, vagyis ha ezek az aminosavak hiányoznak az étrendből, akkor a kollagén-szintézisünk önmagában ettől sem omlik össze. De ha vagonszámra esszük őket, az nem jelenti automatikusan azt, hogy egyből tele leszünk kollagénnel.

Meglehetősen nagy üzlet különböző termékek formájában kollagént etetni a népekkel, erősebb márkákban képesek 20-25 ezer Ft/kg áron adni. Ezzel a kereskedelmi gyakorlattal összességében az a nagy gond van: a kollagén egy meglehetősen méretes molekula, ami közvetlenül nem szívódik fel. A szervezet szépen az emésztés során aminosavakra szétszereli ezt a molekulát, majd felszívódás után az alkatrészeket saját belátása szerint felhasználja. Rossz hír: nem fognak az aminosavak kollagénné visszaalakulni – vagyis ez biológiai értelemben jó hír, mert elég durva lenne, ha egy komolyabb adag körömpörkölt után összeállna kocsonyává a vérünk.

De röviden ismét: kollagént enni felesleges.

Fun fact: a magas kollagén-tartalmú ételeinket, pl. a kocsonyát ma már elég kevesen fogyasztják, de ha egy felvágottban valaki meglátja a sertésbőrkét és hasonló kötőszöveti állományokat rejtő szavakat, akkor messzire elkerüli. Pedig ha komolyan gondolja valaki, akkor pont ezekben a húsipari termékekben találhatna kedvére kollagént.

Érdemes erre kitérni, de hasonlóan értelmetlen dolog a kollagént a bőrre kenni. Makromolekulaként maximum a bőr legfelső rétegeiben képes némi vízmegkötést kiváltani, de ez is elég kérdéses.

Na és az árpagyöngy?

A kollagén varázstulajdonsága, hogy vizet köt meg, de ezt más anyagok is tudják, pl. a pektinek és más poliszacharidok. De ettől még semmi köze nincs a kollagénhez. Az árpagyöngy finom és tápláló élelmiszer, de a ráncaink ettől sem múlnak el.

Ilyen az élet.

Kínálat az akad bőven.

Ha tetszett az írás oszd meg másokkal is. Véleményedet, hozzászólásodat a Facebook oldalunkon várjuk! A honlapon található anyagok, információk egyike sem irányul betegség vagy betegségek diagnosztizálására, és nem helyettesítik az egészségügyi szakemberrel történő konzultációt.

Források:

  • Collagen. Wikipedia szócikk. LINK