A napokban volt egy cikk az elhízással kapcsolatban, ami az elhízás gazdasági és társadalmi hatásain merengett. Ehhez találtam egy érdekes adatot a magyar lakosság testsúlyának változásáról, melyek a 2009-2019 közötti egy évtizedet fogják át. Ennek néhány tanulságát osztanám meg.

Az adatsort a KSH STADAT rendszerében található, WHO forrásból származnak az adatok. A mérés a BMI sztenderd kategóriáiban készült. Különböző fórumokon volt már szó a BMI kritikájáról, de maradjunk most annyiban, hogy jelen esetben a lakosság egészére nézve ez bőven informatív.

BMI kategóriák, jelen adatsorban az elhízott és extrém elhízott kategóriát egyben mérték.

ÖSSZKÉP

Szerintem azon senki sem lepődik meg, ha az mondom, hogy az alacsony és normál testtömeg-indexűek személyek aránya csökkent a lakosságon belül. A túlsúlyosak aránya nem változott, az elhízottaké pedig jelentősen nőtt. A túlsúlyos és elhízott kategóriák együttesen 53,7%-ról 58,2%-ra emelkedtek. Láthatóan a trend az, hogy fellépő rendszerben működik a társadalom, a túlsúlyos kategória viszonylagos változatlanságát az okozza, hogy a normál tartományból belépőket a túlsúlyosból az elhízott irányba lépők kompenzálták.

FÉRFIAK ÉS NŐK

Mindkét nemre jellemző, hogy a testsúly felfelé mozdult el, az átrendeződés karakterisztikája azonban eltérő. A férfiak körében a sovány és a normál kategória csökkent és a mérleg másik oldalán egyaránt nőtt a túlsúlyos és az elhízott kategóriába esők aránya. A nők esetében viszont a túlsúlyos kategória is csökkent, a teljes emelkedés az elhízott kategóriára esik. Összességében a súlyproblémák tekintetében még mindig a nők állnak jobban: 2019-ben csak 52% volt túlsúlyos vagy elhízott, míg a férfiaknál ez 65%, a férfiaknál az „átcsoportosítás” mértéke is közel duplája a nőkének. Bár ebbe most részletesen nem megyünk bele, a megbetegedési és halálozási adatok elhízással összefüggő adatai ezt vissza is igazolják, ahogy a férfiak körében alacsonyabb várható élettartam is részben ennek a jelenségnek tudható be.

KORCSOPORTOK SZERINT

A korcsoportos adatokon az látszik, hogy a testtömeg az életkor előre haladtával emelkedik. Viszont riasztóan megugrott a fiatalok körében a testsúlyproblémákkal küzdők aránya. Ez sem újdonság, az egészségügyi szakma jópár éve sikítozik emiatt. Sajnos a legfiatalabbak körében olyan trend mutatkozik, mintha a túlsúlyos kategóriából egyből az elhízottba lépne fel sok ember: a túlsúlyos és elhízott kategória együttesen a 15-17 éves korcsoportban ugyan csak 3,5%-kal bővült (12,3%-ról 15,8%-ra), de míg összességében a túlsúlyos csoport aránya csökkent, az elhízotté 4,5-szeresére nőtt (1,6%-ról 7,2%-ra). A soványnak számító fiatalok aránya nagy tempóban olvad el, összesen 6%-ot szorult vissza ez a kategória (25%-ról 19%-ra).

A 18-34 éves korcsoport fő jellemzője, hogy alapvetően ekkor szalad meg a leginkább a mérleg. Gyakorlatilag 35 éves korra kialakul a stabilan 2/3-os többség a túlsúlyos és elhízott lakosság részéről, idős korra ez még valamelyest emelkedik, de már jóval mérsékeltebb ütemben. A 36-64 éves korcsoportban csökkent 10 év alatt a túlsúlyosak aránya, ugyanis nagyobb mértékű az átmozgás az elhízott kategória irányába, a túlsúlyos vagy elhízott személyek aránya együttesen ebben a korcsoportban stagnál.

ISKOLAI VÉGZETTSÉG

Az iskolai végzettség egy fontos szocio-ökonómiai (SES) indikátor, nem igazán a tanulmányi eredmények miatt fontos, hanem mert nagyon sok társadalmi helyzetet leíró egyéb paraméterrel (pl. jövedelmi helyzet) összefüggésben van, így jól használható az egyén szociális helyzetének bemutatására, nagyjából: minél magasabb a végzettség, annál jobb társadalmi helyzetű csoportról beszélhetünk.

A legfeljebb 8 általános végzettségűek a legrosszabb társadalmi helyzetű társadalmi csoport. Meglepő lehet, hogy ebben a körben alig nőtt az elhízottak és túlsúlyosak aránya (+0,8%), az iskolai végzettség tekintetében pedig jelenleg ez a második legkevésbé elhízott szint. 2009-ben és 2019-ben is az érettségi nélküliek köre volt a leginkább elhízott, az érettségizett (de felsőfokú végzettséggel nem rendelkezők) a dobogó második helyén állnak. A felsőfokú végzettségűek voltak 2009-ben a legkevésbé elhízottak, ez a státusz még 2019-ben is fennáll, de a súlyproblémával rendelkezők aránya ebben a körben nőtt a leginkább egy évtized alatt – majdnem 8%-os bővüléssel.

TERÜLETI ELTÉRÉSEK

A kutatás tartalmaz területi adatokat is – sajnos a Közép-Magyarország adatokat 2019-re szétszedték Budapestre és Pest megyére, így az nehezen összehasonlítható, de a többi földrajzi nagyrégió maradt. 2009-ben a leginkább elhízott a két „szegény” régió, a Dél-Alföld és Észak-Magyarország volt, a legkevésbé pedig Közép-Magyarország. 2019-re Észak-Magyarország fellépett az első helyre, a növekedés üteme a második legmagasabb volt. A Közép-Dunántúl viszont egy erőteljes, 10,3%-os hajrával a második helyre tört. A Dél-Alföld régiója viszont szépen csúszik hátra, itt volt az egyik legalacsonyabb a súlyproblémás lakosság bővülése, de a legkevésbé elhízott terület jelen pillanatban Budapest. A területi eltérések itt nyilván erősen elnagyoltak, erősen összefügghetnek egyéb demográfiai, szocio-ökonómiai, gazdasági tényezőkkel.

HOGYAN JÖTT EZ ÖSSZE?

Teljesen egyértelmű, hogy az elhízásnak – bár egyénileg eltérő hajlamosító egészségügyi tényezői vannak – jóléti társadalmi jelenség és probléma. A legáltalánosabb megközelítésben az un. energia-mérleg felborulásáról szoktunk beszélni. Ez azt jelenti, hogy miközben a mindennapi energia-felhasználásunk csökken, a hozzáférhető tápanyagok nyújtott energia-bevitel emelkedik.

A felhasználás tekintetében a fizikai munkavégzés visszaszorulása, az egyéb tevékenységek (pl. közlekedés) motorizációja révén nagyon komolyan visszaesett a mindennapok energia-igénye. Ezzel szemben az élelmiszer-kínálat nagyságrendekkel bővebb, hozzáférhetőbb és a egyébként az élelmiszerek, ételek sokkal inkább “kívánatosak” érzékszervileg, a felfokozott íz- és színvilág, az erőteljes marketing-háttér nagyon erős fogyasztás ösztönző. Erre az egészre viszont nem alakult még ki az a fogyasztás kultúra, mely a vásárlás, ételkészítés és étkezés szokásait a csökkent bevitelhez igazította volna vagy képes lenne a fogyasztást ösztönző kultúrát bekorlátozni azon a szinten, ami a testsúly megtartásához szükséges lenne.

AZOK A CSÚNYA AJÁNLÁSOK

Ezt szinte naponta látom, hogy a magyar lakosság elképesztően rossz egészségügyi helyzete – és ebbe beleértendő a túlsúly kérdése is – a csapnivalóan rossz ajánlások miatt alakult ki. Hát, erre tényleg csak annyit lehet mondani, hogy rengeteg különböző kutatás született arról, hogy a magyar lakosság életmódja konkrétan nem sok mindenben emlékeztet az ajánlásokra. Ha ez így lenne, akkor kis hazánkban nem dohányozna a lakosság negyede, nem lenne 800 ezernyi alkoholista és tömve lennének a a sportpályák és egyéb létesítmények (nem a stadionok – nem mintha ott olyan hemzsegés lenne), meg az élelmiszerboltok is másképp lennének berendezve (pl. a nasi és üdítős blokk nem foglalná el a bolt felét). De majd még erről fogunk írni – mert úgy tapasztalom, hogy az ajánlások kritikusai nincsenek egészen tisztában azok tartalmával sem.

Aktuális hazai ajánlás megjelenítése (Okostányér, 2016)

Ha tetszett az írás, oszd meg másokkal is. Véleményedet, hozzászólásodat a Facebook oldalunkon várjuk! A honlapon található anyagok, információk egyike sem irányul betegség vagy betegségek diagnosztizálására, és nem helyettesítik az egészségügyi szakemberrel történő konzultációt.

FORRÁS

  • KSH. STADAT. 2.4.39. A népesség megoszlása tápláltság szerint a testtömeg-index (BMI) alapján (2009–) [%]