ÚJ GERMÁN MEDICINA (BIOLOGIKA)

Az Új Germán Medicináról (a továbbiakban: ÚGM – eredetileg GNM – Germanische Neue Medizin) esett már szó, de a témáról sajnos ismételten beszélni kell. Spoiler alert: a valaha volt legnagyobb áltudományos kamuk közé tartozik, ennek ellenére úgy terjed, mintha a tanai magától értetődő örök igazságok lennének.

A HAMER SZTORI

Ryke Geerd Hamer 1935-ben a Rajna-vidéken született 18 évesen kezdte az orvosi és teológiai tanulmányait Tübingenben. 1963-ban Hamer megkapta a szakmai engedélyét, mint orvos, 1972-ben belgyógyászként vizsgázott. 1978-ban fia balesetben elhunyt, ezután hererákot diagnosztizáltak nála, amit ő az átélt érzelmi sokkra vezetett vissza, s ez alapján állította fel az Új Germán Medicina alaptéziseit. A gyakorlatban 1981-től kezdte alkalmazni elméletét, de alapvetően nem tudott érdemi bizonyítékot szolgáltatni annak hatékonyságára, és más sem tudott ilyen publikációt prezentálni az elmúlt csaknem 40 évben – ez azért intő jel.

Ryke Geerd Hamer (1935-2017)

Végül 1986-ban visszavonták orvosi engedélyét, amit már nem is kapott vissza. Hamert ez nem zavarta meg, a rendszer által elnyomott és üldözött mártír hősök lelkesedésével tovább praktizált (egy alkalommal kb. 6 ezer betegkartont foglaltak le nála), ami miatt többször kellett költöznie. 1997-1998-ban egy évet ült börtönben Németországban, később még másfél évet 2004-2006-ban Franciaországban – engedély nélküli orvosi tevékenység folytatása miatt. Egy ideig Spanyolországban is élt, de hát az ottani egészségügyi hatóságok is morcosak lettek néhány, a Hamer tevékenységével összefüggő haláleset miatt. Végül Norvégiában telepedett le, 2017. július 2-án ott is hunyt el. Némileg reménykedtem, hogy ez majd egy kicsit visszaveti a mozgalmat, de addigra itthon már beleette magát az ezoterikus mélymagyar népi gyógyászat világába.

Ami Hamer élettörténetében állandó, hogy tanácsai nyomán sorra haltak meg olyan betegek, akik esetében a daganat még gyógyítható lett volna, esetleg a konvencionális kezeléssel jelentős túlélési időt lehetett volna elérni, sőt cukorbeteg gyermek is van az áldozatok listáján. Jelen pillanatban több lista is létezik a Hamer tevékenységével kapcsolatba hozható halálozásokról, minimum 150 dokumentált és 500 feletti feltételezett esetről tudunk – adatvédelmi okokból itt pontos lista nem állítható össze. Ezeken a listákon lényegében csak a nagyobb sajtónyilvánosságot kapó esetek jelennek meg. Én legalább egy személyről tudok, aki az ÚGM oktatója volt és elhunyt, az UGM maszatolásból nagyon úgy tűnik, hogy daganatos megbetegedésben. Sajnos több országban nyíltak meg (és működnek mai napig) olyan vállalkozások, melyekben követői próbálkoztak gyógyítással, elsősorban daganatos betegeken, így a tényleges áldozatok száma jóval magasabb lehet.

A konteózás is nagy hobbija volt az öregnek, eljárás indult ellene még Németországban, miszerint többször tett szóban és írásban a weblapjain nyilvános antiszemita megjegyzéseket, melyekben egy nemzetközi zsidó összeesküvést gyanúsít több milliárd ember megölésével, és az Új Germán Medicinával kapcsolatos igazságok eltitkolásával – és ebből már sejthető, hogy itthon mely szubkultúra a legfogékonyabb erre a módszerre.

A célcsoportról annyit, hogy erősen szeretik a konteókat: egy időben masszívan terjedt, hogy Izrael elfogadta és alkalmazza az ÚGM módszereit. Persze kizárólag zsidókon, a többieknek a hagyományos kemó jár...

A TERMÉSZETTÖRVÉNYEK

A UGM rendszere 5 un. “természettörvényre” épül, melyeket Hamer alkotott meg. Már itt felszisszen az ember, mert úgy tűnik, Hamer szerint a tudomány elmúlt néhány évszázadában nem ilyen törvényeket tártak fel. Sőt, Hamer nagyjából ezeket a felfedezéseket nagyvonalúan figyelmen kívül is hagyja. Van jobb ötlete. Szerénység elvtársak, ugyebár… Ráadásul Hamer tanait végső soron össze lehet foglalni azzal, hogy tudományos szempontból értelmetlen halandzsa keveredik az igazolatlan, illetve az egyértelműen cáfolt állításokkal. De azért egy kicsit részletesebben foglalkozunk most ezekkel.

A RÁK VASTÖRVÉNYE

Az egész rendszer alaptétele, hogy egy nagyon súlyos, hirtelen fellépő, drámai hatású és magányosan átélt súlyos lelki megrázkódtatás létrehozza az un. Hameri Gócot az agyban. Ennek megfelelően egy szervben megjelenik a rákos, ill. rákkal egyenértékű elváltozás. Lényegében ennél a pontnál úgy, ahogy van, el is vérzik az elgondolás.

Rögtön a legelején le kell szögezni: ezt a hipotézist soha nem sikerült Hamernak vagy egyetlen követőjének hitelt érdemlően, tudományos körülmények között igazolnia. 40 év alatt semmi értékelhető nem született ezen a téren. Az ugyan ma már általánosan ismert, hogy a pszichés problémáknak van hatása a szomatikus folyamatokra, bizonyos esetekben felmerült, hogy a daganatos megbetegedések esetén is lehet összefüggés – bár én ezt messze nem látom annyira bizonyítottnak, mint amennyire ezt sokan annak veszik. Azt, hogy a rákos megbetegedés tisztán pszichés eredetre vezethető vissza, egyértelműen cáfolja a tudomány, hiszen számos daganatképződésben szerepet játszó, fizikai (pl. ionizáló sugárzás), kémiai (pl. a dohányfüst alkotóelemei) és biológiai (pl. HPV vírus) tényezőt azonosítottunk már, ennek a témának ténylegesen könyvtárnyi szakirodalma van. E téren nagyon stabil összefüggéseket sikerült feltárni, amelyek az epidemiológiai szinten kimutatott korrelációktól egészen a sejtszintű biokémiai mechanizmusokig terjednek – ha igaz lenne Hamer elmélete, ezeknek az összefüggéseknek egyszerűen nem lenne szabad létezniük. De léteznek.

A másik kritikus pont, hogy az ÚGM szerint a pszichés hatás kizárólagos, semmilyen más külső környezeti ágenst nem ismer el patogén tényezőnek. Erre alapozva szerintük a gyógyítás is csak pszichés úton-módon lehetséges. De ez az állítás logikailag nem következik az elsőből. Nagyon egyszerű példa: ha ideges vagyok (pszichés ok) és megvágom a kezem emiatt késsel (fizikai károsodás), akkor azzal, hogy megnyugszom (pszichés ok megszüntetése) nem tudom már kiváltani a fizikai károsodás gyógyulását. Azt a sebet el kell látni, ha nagyon béna voltam, össze is kell varrni. Ha az ÚGM elmélete igaz is lenne a pszichés okról a daganatok kezelésénél, akkor sem lenne megkerülhető a daganatok hagyományos kezelése.

Továbbá: HA igaz lenne a betegségek pszichés oka ÉS igaz lenne, hogy ilyen módon gyógyíthatók, AKKOR az ÚGM egy komoly pszichoterápiás módszer lenne, hiszen a súlyos lelki traumák kezelése a pszichoterápia felségterülete. De akkor ezzel az ÚGM már ki is meríti a Btk. 187. § szerinti kuruzslás tényállását, hiszen a pszichoterápiás gyakorlat megfelelő szakképesítéshez kötött, amivel az ÚGM praktizálók nem rendelkeznek. Maga a módszer sem alkalmas ilyen terápiás megközelítésre. Ez az ÚGM egyik legnagyobb veszélye, hogy a pszicho-halandzsa miatt sokan visszautasítják az onkoterápiás kezeléseket, ehelyett meglehetősen nagy összegeket költenek erre a tökéletesen hatástalan bohóckodásra. Majd meghalnak.

És akkor vegyük még elő az un. Hamer-gócok kérdését. A képalkotó eljárásokban látható jellegzetes hullámmintás képletet a radiológus szakma szerint egyértelműen képalkotási hiba (un. műtermék) kategóriába sorolja. Az ÚGM hívők szerint emiatt nincsenek agydaganatok sem, azok minden esetben a Hamer által elképzelt érzelmi sokk leképeződései – ezzel meg csak az onkológusok népes tábora nem ért egyet, meg azok, akiket agydaganattal diagnosztizáltak. Hamer hívei lobogtatnak egy szakvéleményt, ami szerintük igazolja, hogy a góc nem műtermék, nagyban arra alapozva, hogy ezt a dokumentumot nem olvassa el senki alaposabban. Valójában a dokumentum csak azokat a kritériumokat fekteti le, amikkel kizárható a műtermék egy adott furcsa képrészlet kapcsán. Végső soron az un. Hamer-góc igazolása elemi szükséglet lenne az egész módszer léte szempontjából, de az újkori kuruzslók már nem is vesződnek ezzel. Hab a tortán jelleggel: a Hamer-gócok szeri összefüggéseit bemutató térképek meglehetősen bizonytalanok. Bár Hamer használja a szomatoszenzoros és a motoros beidegzésről szóló térképeket, összességében az általa elképzelt rendszerben az agyterületek és a szervek közötti idegrendszeri kapcsolatok nem egyeznek a neurológusok által ismert rendszerrel. Gyakorlatilag légből kapott hülyeség az egész, nem hozható összefüggésbe az agy anatómiájával.

Gyűrű alakú műtermék egy CT felvételen

A MEGBETEGEDÉS KÉT FÁZISA

Az ÚGM előkapart valami ókori-középkori őrületet és megállapította, hogy az összes megbetegedés lefolyása két fázisú. Bizonyíték? Ugyan már… szintén semmi alátámasztó adat nincs erre. Van viszont már irgalmatlan mennyiségű halandzsa ödémákról, epileptoid krízisről meg hasonlókról. Pont azért nehéz cáfolni az ilyen hittételeket, mert hát az állítás tartalma is erősen kérdéses, attól, hogy egymás nyakába dobálunk idegen szavakat, még nem lesz tudományos szakszövegünk. Az ÚGM időnként próbál tudományos látszatot kelteni, de határozottan nem áll jól neki, csak halandzsa jön ki a rendszerből.

A CSÍRALEMEZ KONCEPCIÓ

A rák és a rákkal egyenértékű megbetegedések az agyi Hamer-góc pozíciójától függnek, mégpedig az embrionális csíralemezek szerkezetére épülő koncepció alapján, erre nagyon szép színes térképeket rajzolgatnak, hogy mondjuk ez a fejlődésbiológia megállapításait figyelmen kívül hagyja, az nem zavarja őket. Itt is halmozott vad baromságok özöne zúdul az emberre, pl. hogy „szövettanilag minden carcinoma egy adenocarcinoma, mégpedig kivétel nélkül”, mert szerintük a sejtburjánzás csak azokban a szövettípusokban fordulhat elő, amiket ők besatíroztak a rajzos útmutatójukban. Kellemetlen, de azért ez egy kicsit (sokkal) bonyolultabb.

Szóljon, aki érti ezt

Hamer rendszerével még csak nem is az a legnagyobb baj, hogy nehezen (vagy egyáltalán nem) igazolható, hanem hogy alapjaiban és következtetéseiben is szemben áll mondjuk teljes orvostudományi ágak (onkológia) teljes tudásanyagával. Képesek leírni az ÚGM anyagok, hogy a „metasztázisokról szóló mese egy bizonyítatlan és bebizonyíthatatlan hipotézis”, miközben könyvtárnyi kutatási szakirodalom van csak erről az egy témáról (és volt már a 70-80-as években is, amikor Hamer elkezdte a hülyeségeit rendszerré formálni). Ilyen-olyan cikkekben az ÚGM lelkesen tagad minden olyan biológiai jelenséget, amit a daganatképződéssel kapcsolatosan leírtak, mert nem illeszkedik a világképébe – az fel sem merül, hogy ha ennyire nem illenek a tények a világképébe, akkor nem a tényekkel van gond.

Annyira nincsenek metasztázisok, hogy a Biology of Cancer című, csaknem ezer oldalas orvosi szakkönyvben egy 80 oldalas önálló fejezet foglalkozik a témával, és 600 alkalommal említik.

A MIKROBÁK SZEREPE

Az ÚGM állítása szerint a szervezetben a gyógyulás során „speciális mikrobák segítségével a tumorok elbontásra kerülnek, míg úgyszintén a gyógyulási fázisban a nagyagy-vezérelte szerveknél vírusok és baktériumok közreműködésével a fekélyek során keletkezett lyukak duzzanat kíséretében ismét feltöltődnek”. Ezzel csak megint annyi gond van, hogy egy az egyben zárójelbe tenné a mikrobiológia teljes tudásanyagát, ami elég furcsán veszi ki magát. Ha ez igaz lenne, akkor mondjuk a mikrobák az emberi szervezeten kívül életképtelenek lennének, de amúgy köszönik szépen, jól elvannak, sőt a világ minden élhető kis zugában ott vannak ember nélkül is. Ez már tényleg az a szint, amikor egy középiskolás biológia könyvvel cáfolhatók Hamer tézisei, és itt van bennem hatalmas értetlenség azzal kapcsolatban, hogy lehetnek ennek az ordas kamunak orvos művelői, akik elvileg vizsgáztak mikrobiológiából.

Ebben egyébként olyan mélyre süllyedtek, hogy az ÚGM tagadja a vírusok létezését, külön kedvencük a HIV vírus tagadása (maga Hamer is írt ilyen művet). Az álláspontjuk az, hogy az AIDS “valójában csak egy teljesen ártalmatlan smegmaallergia, mint az alma- vagy a szénaallergia” (részletek itt). De egyébként az immunrendszer létezését is tagadják (aki nem hiszi, olvassa el ezt). Átnézve a nemzetközi palettát, Hamer rendszerének környékén meglehetősen feldúsulnak a mindenféle vírustagadó személyek és elméletek, ebből fakadóan az antivaxxerek is.

Vírusokat fotózni ma már nem lehetetlen, bár a belépő szintű digitális gépeknél komolyabb technika kell hozzá (a képen koronavírusok csendes gyülekezése látható).

A MEGÉRTÉS TÖRVÉNYE

Lényegében a „casusa ad finitam” érvelési hiba kiterjesztett változatáról van szó: a betegségnek mindig valamilyen jövőbeni cél-oka van, a betegség azért váltódik ki, hogy valamilyen lelki fejlődést elősegítsen, hogy a beteg megértsen valami magasztos spirituális életbölcsességet.

EGYÉB HALANDZSÁK

Szórakoztató olvasni, hogy a jobb és balkezesség kérdését kezelik, itt is jönnek elő olyan teljesen légből kapott mondatok, hogy “egypetéjű ikreknél az egyik mindig balkezes, a másik pedig jobbkezes”. Ha esetleg nem így lenne, majd megmagyarázzák, hogy biztos látens, meg átnevelték gyerekkorában. Amiket ebből meg levezetnek, az meg már tényleg hajmeresztő – és ismétlem, semmi bizonyíték, forrás vagy igazoló adat.

Több helyen láttam, hogy az ÚGM a “modern kor pszichoszomatikája”. Francokat. A pszichoszomatika a szervezetet ért pszichés ingerek okozta fizikai elváltozásokat szigorúan fiziológiás (élettani) alapokon vezeti le, semmi köze nincs az ezoterikus halandzsákhoz. A pszichoszomatikus betegségek kutatásában is meglehetősen sok a bizonytalanság – vannak megbetegedések, ahol a pszichés állapotváltozás jól magyarázza a tüneteket és a pszichés hatás kezelése valóban kihat a megbetegedésre (pl. gyomorfekély), meg vannak ennél sokkal bizonytalanabb esetek. Az biztos, hogy Hamer rendszere nem illeszkedik a jelenlegi pszichoszomatikus folyamatokhoz.

A koronavírus járvány kapcsán közzétett őrületek külön cikket érdemelnének. Ugyebár eleve nem hisznek a vírusokban, szóval itt komoly eszmefuttatásra volt szükség, hogy lehetne mégis a témához kapcsolódni. Aztán levezették, hogy a vírusos megbetegedés valamiféle megelőző, de nem észlelt probléma megoldása (pl. a veszekedés a fertőzés előtt) – hogy ezt hogy tervezték igazolni, az fel sem merült. Volt és kész. Aztán kitalálták, hogy a vírusok (ha már mégiscsak léteznek) az agykéreg vezérelte szövetek helyreállításánál aktívak, pl. a orr- és hörgőnyálkahártyánál – az egy cseppet sem zavarja meg őket, hogy egyrészt a SARS-CoV2 vírus az alsó légutakban okoz gyulladást, nem az orrban, másrészt azokat az endothelsejteket támadja meg, amik nem nyálkahártyához tartoznak. Szerintük a hörgőizomzat gyullad be és ez okozza a fulladást – hát, ez épp pont nem így van. De a koronavírus által okozott szövődményeket (veseelégtelenség, véralvadási zavar, stb.) sem tudják magyarázni, de nem is akarják… megvan a maguk elmélete, a valóság meg nem érdekli őket.

Ja, és hát nyilvánvalóan van realitása annak, hogy Kínától az USA-ig hirtelen mindenkinek ugyanolyan tüneteket produkáló érzelmi konfliktusa támadt, amit nem tudott feldolgozni és belehalt…

Fábián-Berta Beatrix rárepült a covid témára is, az oldala alapján meglehetősen oltásellenes nézeteket képvisel. Szerinte nem a koronavírus fertőz, hanem az érzelmi reakció…

HAZAI KÍNÁLAT

Magyarországra kb. 2007 körül szivárgott be az ÚGM, és 2010 után indult komolyabb terjedésnek, ma már fél tucatnyi nagyobb honlap, rengeteg youtube videó, könyvek, tanfolyamok érhetők el. Némi névmódosítás után találkozhatunk vele BIOLOGIKA néven is. Az egyik első hírnök Barnai Roberto volt, aki informatikus-logisztikai munkatársból vált gyógyítóvá, ma is aktív terjesztője, meghatározó alakja a rendszernek.

Roberto épp árusítja a Szervatlaszt. Láthatóan nagy tételben rendelte be…. (forrás)

Az ÚGM módszerét oktató és alkalmazó személyekből ma már akad egy pár, többségükben nem egészségügyi végzettségűek. Ami nagyobb fájdalom, hogy orvos és gyógyszerész képesítésű is . Az orvosok közül kiemelném Dr. Gelléri Julianna orvost, aki homeopataként (is) tevékenykedik, így nem meglepő, hogy más áltudományos irányokban is aktív. Nála láttam az un. Recall Healing módszert, ami az ÚGM önálló életre kelt kiegészítése.

Dr. Gelléri Julianna a VNTV-ben, aki szeretne ilyen videókat nézi, az katt IDE. Csak saját felelősségre…

Dr. Budai László Károly, aki orvos-természetgyógyászként aktív, neki is szép számmal érhetők el videói és említhetném még Dr. Herczeg Andrea „biologikus gyógyszerészt”, aki szinten youtube videókon (is) terjeszti az őrületet, vagy Dr. Molnár György belgyógyászt, aki nyílt levében védte be a germán medicinát. Olyan szívesen megkérdezném őket, hogy a jelenleg vallott tanításaikat miként tudják összeegyeztetni a végzettségük megszerzése során tanult anatómia, élettan, kórélettan és mikrobiológiai ismereteikkel…

ÖSSZEGEZZÜNK

Hamer rendszere alapvetően néhány korábbi ezoterikus tanítás összekapcsolódásából és rendszerré formálásából született, nyakon öntve némi konteóval és rengeteg áltudományos halandzsával. Hamer rendszere gyakorlatilag ellentmond a teljes orvostudomány eddigi ismereteinek, az anatómia, az élettan, a mikrobiológia, az onkológia a pszichológia-pszichiátria területén, nem egyeztethető össze a diagnosztikai módszerekről rendelkezésre álló ismeretekkel sem. Az ÚGM sem anatómiai, sem élettani, sem kórélettani rendszerekkel nem hozható fedésbe. Hamer természettörvényeit egyszerűen nem tudjuk semmilyen ismert fizikai, biokémiai vagy élettani folyamatból levezetni. Az ÚGM nem tud érdemi bizonyítékokat produkálni a saját működésére, sem elvi, sem gyakorlati téren, nincsenek alapkutatásai de nincsenek elfogadható terápiás eredményei sem. Sem Hamer, sem követői nem tettek és tesznek közzé semmilyen valid esettanulmányt vagy kutatási anyagot (az oltásellenes sarlatánok nyilatkozatait hagyjuk). Ezt az állapotot Hamer rendszere úgy kezeli, hogy

 • 1) nem vesz a tényekről tudomást,
 • 2) tagadja a tényeket,
 • 3) hazudik a tényekkel kapcsolatban (torzítja őket) és végül,
 • 4) megmagyarázza, hogy valójában a tényeket rosszul értelmezik, és neki van igaza.

És ezeket olykor természetesen halmozottan követi el. Szóval úgy nagyjából mindenki téved, csak Hamer (és követői csapata) a helikopter…

Búcsúzzunk a Mester egy magvas gondolatával: szerinte a kemoterápia csalás, és aki kitalálta, emlékművet kap a pokolban.

Ha tetszett az írás, oszd meg másokkal is. Véleményedet, hozzászólásodat a Facebook oldalunkon várjuk! A honlapon található anyagok, információk egyike sem irányul betegség vagy betegségek diagnosztizálására, és nem helyettesítik az egészségügyi szakemberrel történő konzultációt.

Források

 • Ryke Geerd Hamer. Wikipedia szócikk. angolul: LINK, németül: LINK
 • Germán Gyógytudomány. LINK
 • Hamer-time. Alimento.blog. 2015.04.07. LINK
 • Szerv Atlasz. Multimédiás szemléltető és oktatóanyag. Barnai Roberto GNM tanfolyamának képzési anyaga
 • Germanic New Medicine. LINK
 • Ring artifact. Radiopedia. LINK
 • Új Germán Medicina, régi trükkök. Szkeptikus blog. 20211.10.28. LINK
 • Magyarország nem hisz az orvostudománynak. Index. 2016.12.12. LINK
 • Fábián-Berta Beatrix – a Koronavírus a rendszer része (Biologika Deutschland). LINK
 • Dr. Gelléri Julianna. LINK
 • Tüdőgyulladás koronavírus idején. Germán Gyógytudomány. LINK